Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Pozor na možnú blokádu hraníc s Ukrajinou, upozorňujú colníci

Na archívnej snímke značka Clo-Zoll na hraničnom priechode Vyšné Nemecké-Užhorod Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa informácií Generálneho konzulátu Slovenskej republiky v Užhorode ju pripravujú občianski aktivisti na Ukrajine a predstavitelia užívateľov áut zaregistrovaných v cudzine.

Michalovce 11. novembra (TASR) - Colný úrad Michalovce preventívne upozorňuje verejnosť, že od soboty (12.11.) môžu byť colné hraničné priechody Užhorod – Vyšné Nemecké a Malyj Bereznyj – Ubľa v osobnej doprave nepriechodné. „V nákladnej doprave na vstupe z Ukrajiny na Slovensko očakávame zvýšené čakacie doby,“ informovala TASR hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Podľa informácií Generálneho konzulátu Slovenskej republiky v Užhorode ju pripravujú občianski aktivisti na Ukrajine a predstavitelia užívateľov áut zaregistrovaných v cudzine. Má ísť o časovo neohraničené blokovanie hraničných priechodov.

"Termín ukončenia zatiaľ nie je známy, odporúčame pripraviť sa na možné zdržanie," informovala dnes TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Podľa informácií z ukrajinskej strany sa vodiči osobných motorových vozidiel opäť pripravujú zablokovať hraničné priechody na Ukrajine. „Prakticky to môže znamenať, že vodiči vystupujúci zo Slovenska v smere na Ukrajinu, ktorých vybavia colníci a policajti na slovenskej strane, prípadne aj na ukrajinskej strane, sa budú musieť vrátiť, keďže sa pre zablokované cesty pri hraničnom priechode nebudú môcť dostať z hranice ďalej do vnútrozemia na Ukrajine,“ vysvetlila hovorkyňa. Podobne vodiči smerujúci z Ukrajiny na Slovensko sa v prípade blokády nedostanú na hraničné priechody.

V záujme riešenia situácie sú jednotlivé zložky pôsobiace na hranici v stálom kontakte, nie je však v priamej kompetencii slovenských colných orgánov takúto situáciu odstrániť.

„Prípadné obmedzenia sa nedotknú autobusových liniek, tieto colníci dočasne vybavia cez nákladnú dopravu,“ doplnila s tým, že aktuálne informácie z hraničných priechodov colný úrad zverejní na oficiálnej internetovej stránke finančnej správy.

V nákladnej doprave v smere z Ukrajiny na Slovensko sú zvýšené čakacie doby na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Vytvárajú sa pre enormne zvýšený počet nákladných vozidiel vstupujúcich do krajín EÚ práve cez Slovensko v dôsledku vyčerpania limitov prepravných povolení platných do konca kalendárneho roka. „Kamióny vezúce tovar do krajín Európskej únie, ktoré bežne vstupujú napr. cez Poľsko alebo Maďarsko, teraz vstupujú cez Slovensko, čím si dopravcovia znižujú prepravné náklady,“ vysvetlila situáciu Baloghová.

Colníci podľa jej slov prijali opatrenia na elimináciu času čakania a podľa aktuálnych možností vždy posilňujú colné kontroly zapojením ďalšieho mobilného skenovacieho systému, ktorý sa bežne využíva vo vnútrozemí v iných regiónoch na Slovensku, ako aj posilnením personálneho stavu, ktorý vykonáva fyzické kontroly tovaru a sprievodných dokladov.