Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Colníci z krajín V4 trénujú odhaľovanie nelegálnych cigariet

Ilustračné foto Foto: TASR/Finančná správa SR

Odhaľovanie pašovania cigariet trénujú tento týždeň v oblasti Košíc slovenskí colníci v rámci medzinárodného projektu WUTCOM. O svoje skúsenosti sa s nimi delia aj zahraniční kolegovia.

Košice 18. mája (TASR) - Odhaľovanie pašovania cigariet trénujú tento týždeň v oblasti Košíc slovenskí colníci v rámci medzinárodného projektu WUTCOM. O svoje skúsenosti sa s nimi delia aj zahraniční kolegovia.

"Cieľom projektu je praktický výcvik colníkov a predovšetkým výmena informácií a metód pri odhaľovaní nezákonnej prepravy tabakových výrobkov na území EÚ s využitím mobilných röntgenov a služobných psov vycvičených na vyhľadávanie tabaku a tabakových výrobkov," informovala TASR hovorkyňa Colného úradu (CÚ) v Košiciach Natália Zadubanová. Účastníkmi sú colníci mobilných jednotiek všetkých slovenských colných úradov a colníci podobných jednotiek z Česka, Maďarska a Poľska.

V rámci projektu, ktorý slávnostne otvorili dnes v Košiciach, nejde len o obyčajný výcvik či tréning. Colníci budú riadne vykonávať službu, vozidlá na kontrolu budú vyberané priamo z premávky a prípadné pozitívne výsledky kontrol budú skutočné.

"Novinkou v porovnaní s premiérou projektu je rozšírenie počtu školených colníkov a účasť zahraničných kolegov so služobnými psami cvičenými na vyhľadávanie tabakových výrobkov, aby bolo možné priamo v teréne podrobne spoznať a porovnať metodiku pachových prác služobných psov v jednotlivých krajinách," doplnila hovorkyňa.

Ďalším špecifikom v porovnaní s vlaňajškom bude realizácia časti tréningu na diaľnici D1 Košice – Prešov s účinnou participáciou prešovského Krajského dopravného inšpektorátu a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Colníci budú cvičiť kooperáciu mobilných jednotiek navzájom a hľadať model rozhodovania v praktickom výkone služobných činností colníkov za účelom zvýšenia efektivity odhaľovania nezákonnej prepravy tovaru. Využitá by mala byť služobná kynológia a mobilné röntgenové kontrolné zariadenia v pôsobnosti Finančnej správy SR.

Projekt s názvom "Tímová práca colníkov mobilných jednotiek pri detekcii nezákonnej prepravy tabakových výrobkov v Karpatskom euroregióne" (angl. skr. WUTCOM) schválil Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF). Koncipovaný je v dvoch častiach a svoju premiéru mal v októbri 2014. Jeho druhá časť prebieha v Košiciach do 23. mája.