Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Kulinárska súťaž v Michalovciach už pozná svojich víťazov

Na snímke torta Plody jesene Ivety Schmidtovej. Foto: TASR/Roman Hanc

Víťazné jedlo zaujalo vzhľadom, chuťou, aj použitými ingredienciami. Nechýbali medzi nimi kokosový olej, tymian či omáčka demi–glace.

Michalovce 15. októbra (TASR) – V Michalovciach sa dnes zišli šéfkuchári z rôznych kútov Slovenska. Prilákala ich tradičná kulinárska súťaž s názvom Kuchár Zemplína. V tomto roku na ňu dohliadala medzinárodná odborná porota.

Vždy vítam možnosť účasti na takýchto súťažiach. Milujem tradičné lokálne jedlá, ochutnávam ich všade vo svete,“ informoval TASR šéfkuchár a porotca súťaže Daniel John Ayton. Odborníkovi, ktorý varil v minulosti aj pre britskú kráľovskú rodinu, zachutila zo zemplínskych jedál najviac polievka z kyslej kapusty.


Slovenských majstrov kuchárov reprezentoval v Michalovciach Miloš Lachkovič – ambasádor Slovenska v organizácii World Chefs Without Borders. „Ide o varenie naživo. V stredu (14.10.) tu súťažili juniori, dnes sme hodnotili seniorov,“ priblížil dvojdňový program michalovskej súťaže. V tomto roku podľa neho hostila aj účastníkov z Poľska. Z pohľadu domácich kuchárov bol na súťaži zastúpený východ, stred, ale aj západ krajiny. Lachkovič bol jeden z porotcov.

Zatiaľ čo mladí kuchári pracovali s treskou, ich skúsenejší kolegovia varili jedlá z morčacieho mäsa.

Spomedzi 18 juniorov si počínal najlepšie Kristín Štec zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Jána Bocatia v Košiciach. Špeciálnu cenu za kreativitu udelila porota Martinovi Petríkovi zo SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach. Aj seniorskú kategóriu vyhral domáci kuchár – Michalovčan Adrián Čižmár. Do kulinárskej súťaže sa zapojil prvýkrát a hneď ju aj vyhral.


Hodnotila sa chuť, vzhľad, kreativita, vyváženosť jedla. Súťažiaci mali na prípravu vyčlenený stanovený čas,“ priblížil Lachkovič. „Porotu sme postavili tak, aby bola nezávislá a aby súťažiaci počuli pripomienky skutočných odborníkov,“ podotkol Michal Šenitko, ktorý bol jedným z rozhodcov kulinárskej súťaže. V Michalovciach zastupoval Košický klub kuchárov a cukrárov.

Tretí ročník kulinárskej súťaže sa konal opätovne na pôde michalovskej SOŠ obchodu a služieb. Podľa slov jej riaditeľa Miroslava Sivého každá takáto súťaž posúva kuchárov dopredu. Dodal, že táto profesia je doma i vo svete čoraz žiadanejšia. „Všade, kde prídem, som konfrontovaný s otázkou: „Nemáte dobrého kuchára? Dobrý kuchár dnes ozaj drží reštauráciu či hotel. Je to povolanie, ktoré je dobre cenené. Keď je navyše robené s láskou, tento človek môže byť úspešný, ale aj šťastný,“ konštatoval Sivý.

Kuchári na sebe zároveň musia neustále pracovať, hovorí A. Čižmár: „Dnešná kuchárčina už nie je to, čo bývala kedysi. Má mnoho nových trendov. Je potrebné pravidelne sa učiť a zdokonaľovať.“ Čižmárove víťazné jedlo zaujalo vzhľadom, chuťou, aj použitými ingredienciami. Nechýbali medzi nimi kokosový olej, tymian či omáčka demi–glace. Morčacie mäso ďalej ozvláštnil tekvicovo-hubovým ragú a pečenou šalotkou.