Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Eparcha Chautur slávil svätú liturgiu v zaniknutej obci Veľká Poľana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svätá liturgia bola zároveň aj primičnou svätou liturgiou novokňaza Juraja Moščáka, ktorého rodičia pochádzajú z Veľkej Poľany.

Košice 7. mája (TASR) - Pri príležitosti odpustovej slávnosti niekdajšieho chrámu a stretnutia rodákov zo zaplavených obcí slávil košický gréckokatolícky eparcha vladyka Milan Chautur v nedeľu (6.5.) v zaniknutej obci Veľká Poľana v okrese Snina svätú liturgiu. TASR o tom v pondelok informoval Jaroslav Girovský z Košickej eparchie, poverený pre komunikáciu s médiami.

Na slávnosti sa podľa jeho slov zúčastnilo viacero kňazov z okolia. Svätá liturgia bola zároveň aj primičnou svätou liturgiou novokňaza Juraja Moščáka, ktorého rodičia pochádzajú z Veľkej Poľany.

"Vo svojej homílii, ktorú vladyka Milan predniesol v rusínskom jazyku, upriamil pozornosť na fakt, že človek, napriek tomu, že vidí, zažíva duchovnú slepotu. Preto pripomenul potrebu očisťovania duchovného zraku, keďže, ako vysvetlil, človek vidí správne, len keď vidí srdcom. Zároveň vyzval všetkých, aby boli vďační Bohu za to, že môžu vidieť krásy stvorenstva. Otcovi Jurajovi poprial, aby bol horlivým kňazom, ktorý sa bude neustále opierať o Krista, pretože On je tým krásnym príkladom pre každého kňaza," informoval Girovský.

Po svätej liturgii udelil Moščák prítomným novokňazské požehnanie a poďakoval všetkým, ktorí sa na slávnosti zúčastnili.