Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Košický kraj

Hanusove dni sa po prvý raz uskutočnia v Košiciach

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Ladislav Hanus bol katolícky kňaz, ktorý sa snažil o pozdvihnutie viery a kultúrneho života Slovákov.

Košice 20. novembra (TASR) – Po piatich ročníkoch v Bratislave sa Hanusove dni po prvý raz uskutočnia v Košiciach. Prednáškou arcibiskupa Cyrila Vasiľa, najvyššie postaveného Slováka vo Vatikáne, na tému Kresťan by mal byť hrdinom sa festival začne dnes o 17.00 h. Novinári Eugen Korda, Peter Schutz a Martin Hanus budú po 19.00 h diskutovať o aktuálnej politickej situácii na Slovensku na tému Vraciame sa do čias mečiarizmu?

Festival bude pokračovať v pondelok 21. novembra o 17.00 h diskusiou na tému Prečo sa na východe neštrajkuje? Hostia Márie Leitnerovej predstavia dva pohľady na rovnaký štrajk. Nielen o ňom, ale aj o budúcnosti nášho vzdelávania budú hovoriť Viktor Pončák a Alžbeta Bojková z Iniciatívy košických učiteľov. O dve hodiny neskôr Milan Krajniak (Sme rodina) a Alojz Hlina (KDH) budú diskutovať o tom, či sa z politiky nestáva reality šou.

Košické Hanusove dni vyvrcholia v utorok 22. novembra. O 17.00 h budú účastníci hovoriť aj o tom, ako nepremárniť roky vysokoškolského štúdia. Podujatie ukončí diskusia ekonomického novinára Lukáša Krivošíka s podnikateľom Tomášom Belom o rozvoji ekonomiky na východnom Slovensku.

TASR o programe festivalu informovalo Spoločenstvo Ladislava Hanusa v Bratislave.

Ladislav Hanus (1907-1944) bol katolícky kňaz, ktorý sa snažil o pozdvihnutie viery a kultúrneho života Slovákov. Jeho túžbou bolo, aby kňazi aj veriaci nežili svoje náboženstvo iba zvykovo a bezmyšlienkovo, ale aby dokázali formovať život spoločnosti. Zároveň bol katolíckym filozofom, interpretátorom literárnych diel a znalcom sakrálneho umenia.