Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

SITUÁCIA SA UPOKOJUJE: Hladiny riek na východe Slovenska klesli

Na ilustračnej snímke situácia na rieke Trnávka na ulici Varichovskej v Trebišove 7. novembra 2016. Foto: TASR - Roman Hanc

Postupne odvolávajú zvýšené stupne povodňovej aktivity.

Košice 8. novembra (TASR) – Pre výdatné dažde vyhlásili v pondelok (7.11.) na viacerých miestach východného Slovenska, najmä na dolnom Zemplíne, 2. a 3. stupeň povodňovej aktivity. Podľa vývoja aktuálnej situácie sú postupne odvolávané. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

Zvýšené stavy vodných hladín na vodohospodársky významných tokoch pracovníci nepretržite monitorujú a sú pripravení okamžite zasiahnuť. "Kritická bola situácia v obci Lekárovce, kde sa vodohospodári pripravovali na umelé narušenie hrádze," informoval hovorca. Výška hladiny rieky Uh tu o polnoci dosiahla desať metrov, bežne je to 50 centimetrov.

SHMÚ-Výstraha hydrologická
Foto: www.shmu.sk


Podľa Machavu svoju opodstatnenosť a význam preukázali počas uplynulých dní aj vodné nádrže na východnom Slovensku, ktoré dokázali zvládnuť obrovské prítoky vody, až 40-násobne viac, ako je priemer za posledné obdobie. Na opatreniach na ochranu pred povodňou sa v pondelok zúčastnilo 52 pracovníkov SVP. Bolo nasadených niekoľko desiatok osobných automobilov, päť nákladných vozidiel a ďalšia technika. "Celkovo bolo použitých 3300 vriec s pieskom," skonštatoval hovorca.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) uvádza v súčasnosti prekročenie hladiny zodpovedajúcej 2. stupňu povodňovej aktivity len na stanici Ižkovce, kde začala hladina vody klesať dnes napoludnie. Prvý výstražný stupeň pred povodňou eviduje SHMÚ ešte na Hornáde v Kysaku, na Uhu v Lekárovciach a Latorici vo Veľkých Kapušanoch.