Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Na hradnej veži Nebojsa hradu Slanec podbíjajú strechu proti vetru

Na snímke práce na streche veže Nebojsa na Slanskom hrade Foto: TASR/František Iván

S obnovou hradu sa začalo pred troma rokmi.

Slanec 19. novembra (TASR) – V rámci obnovy hradu Slanec v okrese Košice okolie prebiehajú v týchto dňoch práce na podbití strechy z vonkajšej strany na veži Nebojsa. K zastrešeniu hradnej veže, ktorá je dominantou širokého okolia, došlo ešte minulý rok. "Chceme zabrániť tomu, aby nám strechu náhodou silný vietor nepodfúkol, aj keď je uchytená," uviedol pre TASR starosta obce Slanec Jozef Bela.

S obnovou hradu sa začalo pred troma rokmi. Tento rok na práce, ktoré sa začali 1. júla a skončia v decembri, poskytlo Ministerstvo kultúry SR dotáciu 22.000 eur. Na hrade pracuje cez úrad práce 15 nezamestnaných, z toho piati odborní a desiati pomocní pracovníci.

Od leta prebiehali práce na obnove veže, najmä v jej hornej časti. Pokračovalo sa v statickom zabezpečení múrov paláca, ako aj severnej bašty. "Murovanie sme skončili v polovici októbra, vzhľadom na technológiu sme to nemohli ďalej naťahovať, aby nám čisto vápenná malta nezamrzla. Do konca roka nás ešte čaká prísun materiálu, začíname ďalšiu etapu zberu kameňa po hradnom kopci a pod ním. Kamene z rozpadnutých múrov treba dostať na nádvorie a roztriediť, aby sme boli pripravení na budúcoročnú sezónu," hovorí Bela, ktorý v komunálnych voľbách obhájil funkciu starostu.

Archeologický výskum sa tento rok sústredil na severnú stranu bývalého paláca. Vo veľkej sonde sa objavili múry prístavby, ako aj ďalší parkanový múr.

V pláne je ďalej architektonicko-historický výskum, potrebný pre ďalšie pokračovanie obnovy. Z veže Nebojsa by mala byť v budúcnosti vyhliadka pre turistov, k tomu však treba ešte veľa úsilia a investícií. "Všetko záleží od financií, my by sme v budúcej sezóne chceli už začať s vnútorným architektonickým návrhom veže," dodal Bela.