Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Inšpektorát práce vykonal minulý rok v Košickom kraji asi 8000 kontrol

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Najčastejšie preverujú podnety fyzických osôb, závažné pracovné úrazy, ako aj kolaudácie.

Košice 19. marca (TASR) - V minulom roku vykonali inšpektori práce v Košickom kraji celkom 7634 kontrol a Inšpektorát práce (IP) Košice uložil v tomto roku pokuty v celkovej výške 1.285.425 eur v 369 prípadoch.

"Najčastejšie to boli pokuty za porušenia právnych predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP), a to v priamej súvislosti so šetrením závažných pracovných úrazov, porušenia v oblasti pracovnoprávnych vzťahov, nedodržiavania právnych predpisov v oblasti kontroly sociálnej legislatívy v doprave a za porušenie dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania," uviedla pre TASR Veronika Cicmanová z IP v Košiciach.

Najčastejšie podľa jej slov preverujú podnety fyzických osôb, závažné pracovné úrazy, ako aj kolaudácie.

"V oblasti BOZP je výkon inšpekcie práce zameraný na dozor v rámci previerok. Ďalšími nosnými činnosťami oddelenia sú vyšetrovanie závažných pracovných úrazov, podnetov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia, kolaudácie stavieb, poradenská činnosť a kontrola nelegálneho zamestnávania," vysvetlila Cicmanová.

Oddelenie dopravy IP podľa jej slov kontroluje sociálnu legislatívu v doprave u zamestnávateľov na pozemných komunikáciách.

"Činnosť oddelenia pracovnoprávnych vzťahov je zameraná na šetrenie podnetov v oblasti porušovania pracovnoprávnych a mzdových predpisov zamestnávateľmi a na kontrolu nelegálneho zamestnávania. Oddelenie „Kobra“ sa zameriava výlučne na kontrolu nelegálneho zamestnávania," vysvetlila Cicmanová.