Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Konferencia podporila občiansky dialóg medzi Ukrajinou a Ruskom

Tlačová konferencia po konferencii Nemecko-ruského fóra, Nemecko-ukrajinského fóra a Inštitútu ASA "Cesty k mieru" v Košiciach 7. marca 2015. Na snímke zľava Martin Muránsky, Miroslav Číž, Matthias Platzeck a Rainer Lindner. Foto: TASR/František Iván

Na konferencii mal dnes vystúpiť aj premiér Robert Fico, jeho program však bol pre chorobu zrušený.


Košice 7. marca (TASR) – Prijatím memoranda, vyzývajúcim všetky zúčastnené strany na bezpodmienečné ukončenie vojenských akcií na východe Ukrajiny, sa dnes skončila mierová konferencia v Košiciach. Deklarácia zdôraznila potrebu dodržiavania mierovej dohody z Minska, ako aj zdržania sa agresívnej rétoriky v politike, médiách i spoločenskom živote na oboch stranách konfliktu. Podporila tiež mierotvorné pôsobenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a vyslovila sa za vytvorenie rámcových podmienok na neodkladnú humanitárnu pomoc do postihnutých regiónov.

"Účastníci tohto stretnutia sa bez výhrad hlásia k mierovej dohode z Minska a na základe tejto dohody sa rozhodli sformulovať body memoranda," uviedol pre novinárov predseda Nemecko-ukrajinského fóra Rainer Lindner. Na podujatí si podľa jeho slov zároveň pripomenuli početné obete a utečencov, ktorí patria k dôsledkom konfliktu na Ukrajine. V záverečnom vyhlásení sa hovorí aj o potrebe rusko-ukrajinského občianskeho dialógu či význame ekumenického dialógu cirkví z oboch krajín.

Konferenciu "Cesty k mieru – Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II" iniciovalo Nemecko-ruské fórom a Nemecko-ukrajinské fórum v spolupráci s bratislavským Inštitútom ASA (Analýzy – stratégie - alternatívy). Záštitu nad ňou mal slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Na dvojdňovom podujatí sa stretli štyri desiatky občianskych aktivistov, vedcov a politikov z Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Slovenska. "Jednomyseľne sme sa zhodli, že po tomto košickom stretnutí by malo nasledovať ďalšie, ktoré sme pracovne nazvali Košice II," konštatoval Lindner. O podujatí v Košiciach sa podľa neho určite dozvedia najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny a Nemecka.

Predseda správnej rady Nemecko-ruského fóra Matthias Platzeck konštatoval, že Košice vytvorili vynikajúci priestor a atmosféru pre stretnutie takéhoto druhu. Diskusia bola podľa neho emotívna, avšak skutočnosť, že všetci účastníci prijali pozvanie na záverečnú večeru, podľa neho svedčí o úspešnom nastolení dialógu medzi oboma stranami. "Samozrejme, prímerie ešte nie je zárukou, že nastane skutočný mier. Ak sa podarí udržať prímerie dlhší čas, potom sa občania musia opäť začať spolu stretávať a komunikovať, aby fungoval normálny život. A na tom sme sa zhodli," povedal expremiér Brandenburska a bývalý predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Ďalšia podobná konferencia v metropole východného Slovenska by sa podľa neho mohla konať koncom leta až začiatkom jesene.

Podpredseda Národnej rady SR Miroslav Číž vyjadril presvedčenie o veľkom význame konferencie, o jej úspechu podľa neho svedčí veľký záujem o jej pokračovanie. "Možno, že pre mesto Košice pôjde raz o historickú udalosť. Sme veľmi radi, že záver konferencie vyznel veľmi optimisticky. V podstate jednohlasný súhlas s deklaráciou naznačuje, že je na čom pracovať," povedal.

Medzi účastníkmi boli zástupcovia rôznych názorových prúdov. V ruskej delegácii išlo napríklad o poslancov Štátnej dumy, ale aj vedúcu organizácie "Matky vojakov" z Petrohradu.

Na konferencii mal dnes vystúpiť aj premiér Robert Fico, jeho program však bol už v piatok (6.3.) pre chorobu zrušený.