Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Hviezdou festivalu ARS NOVA bude husľový virtuóz Gidon Kremer

Gidon Kremer Foto: Web

Košice 3. novembra (TASR) – V Dome umenia a Kasárňach/Kulturparku v Košiciach sa začne dnes XII. ročník festivalu súčasného umenia ARS NOVA. Popri špičkových umelcoch sa predstavia aj mladí slovenskí hudobníci.

Festival otvorí v pondelok detský koncert, na ktorom vystúpia hudobníci z košických základných umeleckých škôl i hostia zo Sabinova. Najväčším lákadlom bude nedeľňajší (9.11.) koncert husľového virtuóza Gidona Kremera, ktorý sa predstaví košickému publiku spoločne s litovskou violončelistkou Giedrë Dirvanauskautë a orchestrom Štátnej filharmónie Košice pod vedením šéfdirigenta Zbyňka Müllera.

Ukážka virtuoziti Gidona Kremera:





Ešte predtým slovenský klarinetista Ronald Šebesta uvedie v rámci recitálu diela pre sólový klarinet, ktoré boli skomponované v 20. storočí. Pripravený je i koncert venovaný nedožitým 80. narodeninám skladateľa Alfreda Schnittkeho. Jeho diela spoločne s dielami jeho štýlového súčasníka Vladimíra Godára predstavia violončelista Andrej Gál a klavirista Ivan Buffa.

Tretí festivalový deň bude patriť študentom košického Konzervatória na Timonovej ul. a mladému súboru VENI ACADEMY, v ktorom aktuálne pôsobí takmer 25 členov z piatich krajín. Súbor sa predstaví pod vedením Daniela Mateja a študenta dirigovania Marca Vlasáka. Hosťom festivalu bude aj mladý talentovaný český fagotista Jan Hudeček, ktorý v tomto roku zvíťazil na prestížnej medzinárodnej súťaži Pražské jaro. V jeho recitáli zaznejú diela Luciana Beria, Jiřího Temla a Isanga Yuna.