Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

Detská železnica v Košiciach prvýkrát vypraví vlak aj na Silvestra

Na archívnej snímke je stanica Alpinka. Foto: TASR/Milan Kapusta

V posledný deň roka, v sobotu 31. decembra, totiž mladí železničiari vypravia svoj prvý Silvestrovský expres v histórii. Na košickej Alpinke bude deti a ich rodičov čakať pestrý program.

Košice 29. decembra (TASR) - Mini Silvester s ohňostrojom, zvieratkami a korčuľovaním zažijú návštevníci Košickej detskej historickej železnice. V posledný deň roka, v sobotu 31. decembra, totiž mladí železničiari vypravia svoj prvý Silvestrovský expres v histórii. Na košickej Alpinke bude deti a ich rodičov čakať pestrý program, ktorý na pravé poludnie vyvrcholí oslavou blížiaceho sa nového roka.

Silvestrovský vlak detskej železnice vyrazí o 11.20 h zo stanice Čermeľ, späť z Alpinky bude vypravený o 13.00 h. Súčasťou programu bude workshop v areáli Alpinky, v rámci ktorého si každé dieťa bude môcť vyrobiť vlastné papierové prasiatko. Presne na poludnie po odpočítavaní vypukne vítanie blížiaceho sa nového roka s ohňostrojom, nasledovať bude diskotéka pre deti. Silvestrovská jazda je podľa organizátorov definitívnou bodkou za tohtoročnou sezónou.

"Na záver roka sme sa snažili pripraviť pestrý program, ktorého súčasťou bude, samozrejme, aj jazda vláčikom zimným Čermeľským údolím. Na túto netradičnú, veríme že aj zasneženú jazdu, sa naozaj tešíme a veríme, že aj takto, na záver roka, pobavíme dobre zababušených Košičanov," povedal predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Tohtoročná sezóna bola pre detskú železnicu podľa jeho slov v mnohom prelomová. Historická "úzkorozchodka" si pripomenula 60. výročie dokončenia trate, v Čermeľskom údolí začala jazdiť parná lokomotíva Krutwig, zrealizovaná bola stavba rušňového depa a začala sa výstavba novej staničnej budovy v nástupnej stanici Čermeľ. Významná bola aj rekonštrukcia viacerých úsekov trate. Železničkou sa v tomto roku previezlo 42.000 cestujúcich.

"Je ťažké vymenovať všetko, čo sa nám v tomto roku podarilo, mnoho práce nás však ešte stále čaká. Poďakovanie patrí všetkým našim dobrovoľníkom a mladým železničiarom, partnerom, sponzorom a mestu Košice, ktoré najvýznamnejšou mierou prispieva na chod železničky. Tohtoročná sezóna bola vôbec najdlhšia v novodobej histórii železničky, trvala od 23. apríla do 31. decembra, spolu presne 253 dní. Teraz už pracujeme na prípravách na novú sezónu, v ktorej opäť prinesieme ďalšie novinky," dodal Lehotský.