Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Mesto Košice čelí obžalobe za predaj akcií firme KOSIT

Košice, ilustračné snímka. Foto: TASR – František Iván

Poslanci Polaček a Gibóda majú podozrenie, že pri prevode akcií spoločnosti na jej majoritného akcionára boli porušené viaceré právne predpisy.

Košice 11. júla (TASR) - Nezávislí poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda podali v stredu na Okresný súd Košice žalobu na Mesto Košice a na maltskú spoločnosť Wood Waste Management Limited, ktorá je majoritným akcionárom spoločnosti KOSIT. Ako TASR informovali, v žalobe žiadajú súd, aby svojím rozhodnutím určil, že zmluva, ktorou Mesto Košice 6. júla 2017 previedlo 29 percent akcií spoločnosti KOSIT a ktorou prišlo aj o spaľovňu odpadov, za kúpnu cenu odsúhlasenú mestským zastupiteľstvom v Košiciach vo výške 4,61 miliónov eur, je neplatná. Podľa vlastných slov sa tak rozhodli urobiť na základe zverejnenia Výročnej správy o hospodárení spoločnosti KOSIT za rok 2016.

Poslanci Polaček a Gibóda majú podozrenie, že pri prevode akcií spoločnosti na jej majoritného akcionára boli porušené viaceré právne predpisy. „Naše najväčšie výhrady spočívajú v tom, že znalecký posudok nebol aktualizovaný ku dňu predaja, ale vychádzal z údajov platných v decembri roku 2015. O predaji akcií sa na zastupiteľstve rokovalo 19. júna 2017. Znalecký posudok teda nebral do úvahy majetok, ktorý spoločnosť nadobudla v čase medzi posudzovaním spoločnosti a jej predajom. Údaje v znaleckom posudku tak boli vyše 1,5 roka staré," uviedol po podaní žaloby Polaček.

Ako tvrdí poslanec Gibóda, pri prevode akcií na spoločnosť Wood Waste Management Limited bol porušený zákon, Obchodný zákonník i Stanovy spoločnosti KOSIT. „Ak Mesto Košice chcelo predať akcie, muselo by predať celý svoj obchodný podiel vo výške 34 percent, a nie iba vo výške 29 percent," uviedol.

Obaja poslanci napádajú aj výslednú sumu 4,61 miliónov eur za ktorú prešlo 29 percent akcií spoločnosti KOSIT z mesta na spoločnosť Wood Waste Management Limited. „Máme za to, že Mesto Košice svoj akciový podiel predalo pod cenu," hovoria.

Ako dodávajú, veria, že súd preukáže neplatnosť zmluvy o prevode akcií a tie sa vrátia do majetku Mesta Košice.