Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Košickí poslanci chcú zrušiť uznesenia o prenájme parkovísk

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Caban

Poslanci košického zastupiteľstva J. Polaček a D. Rusnák doručili dnes v dopoludňajších hodinách na krajskú prokuratúru tri podnety týkajúce sa parkovania v meste.

Košice 27. októbra (TASR) – Poslanci košického mestského zastupiteľstva Jaroslav Polaček a Daniel Rusnák doručili dnes v dopoludňajších hodinách na Krajskú prokuratúru v Košiciach tri podnety týkajúce sa parkovania v meste. Informovali o tom na tlačovej konferencii.



"Prvý podnet sa zaoberá tým, že primátor mesta Košice zmaril poslaneckú kontrolu, ktorú sme chceli vykonať začiatkom leta. Druhý uznesením, ktoré sme prijali tiež pred letom. To uznesenie je o tom, že mesto Košice prenajalo spoločnosti EEI parkovacie miesta. Po právnej analýze tohto uznesenia sme dospeli k záveru, že je vágne a rozporuplné," uviedol pre TASR Polaček.

Tretí podnet sa podľa jeho slov týka poslanca Rusnáka, ktorý predložil návrh, aby poslanci nehlasovali o primátorovom návrhu. Polaček tvrdí, že sa o Rusnákovom návrhu nehlasovalo a preto sa u prokurátora dožadujú nápravy, aby bolo prijaté uznesenie, navrhnuté primátorom, neplatné a aby sa o ňom opäť hlasovalo.

"Nemôžeme tolerovať nedodržiavanie zákonov, vyhlášok a nariadení mesta. Dnes je úplne jasné, že toto mesto systém parkovania nezvládlo, čoho dôkazom je ignorovanie ustanovených pravidiel na čele so spoločnosťou EEI, ako i samotným primátorom mesta, ktorý stav toleruje a dokonca aj obhajuje," povedal Polaček.

Primátor mesta im podľa Polačeka neumožnil vykonať poslaneckú kontrolu, či je systém parkovania naozaj dostatočne funkčný a pripravený. "Nepodarilo sa nám presvedčiť primátora, aby vypovedal nájomnú zmluvu so spoločnosťou EEI, ktorý ignoruje zmluvné podmienky, čím poškodzuje všetkých obyvateľov mesta. Nepodarilo sa nám presvedčiť ani na štvrtý pokus kolegov poslancov, aby sme zvolali mimoriadne rokovanie k jednej z najväčších káuz," uviedli k podaniu protestov poslanci.

Od krajskej prokuratúry poslanci žiadajú, aby zákonným spôsobom prijala účinné opatrenia voči primátorovi mesta Richardovi Rašimu, ale aj voči poslancom mestského zastupiteľstva.

Za najdôležitejší podnet Polaček považuje zrušenie uznesenia č. 428 o prenájme parkovacích miest v rezidentských lokalitách č. 1 až 10 pre spoločnosť EEI, s.r.o.

"Mestské zastupiteľstvo svojím konaním schválilo uznesenie, ktoré nesie prvky nejednoznačnosti, neurčitosti, obchádza dobré mravy a z pohľadu práva je absolútne nevykonateľné. Je absolútne vylúčené, aby poslanci mesta dali mandát primátorovi prenajať majetok, ktorý mestu nepatrí," tvrdí Polaček.

Rusnák verí, že podnety prispejú k zrušeniu nezákonného uznesenia a následne k neplatnosti zmluvy, ktorou spoločnosť EEI získala zóny č. 1 až 10.

Mesto Košice prostredníctvom svojej hovorkyne uviedlo, že nedostalo podnety, o ktorých dnes informovali na tlačovej konferencii poslanci Polaček a Rusnák. "Postup mesta v prípade prípravy, schvaľovania a implementácie nového parkovacieho systému, ktorý spochybňujú, je na základe stanovísk odborných referátov Magistrátu mesta Košice v súlade so zákonom. Ak podnety vyhodnotí prokurátor tak, že vyzve Mesto Košice, aby sa k nim vyjadrilo, zaujme k nim Mesto Košice stanovisko,“ reagovala Šnajdárová.