Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Poslanci upozornili na platby medzi Košicami a KOSIT-om

Na snímke uzavreté kontajnerové stanovište Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Poslanci požiadali mesto, aby im doručilo za posledné roky všetky faktúry s prílohami, ako aj prvotné podklady, ktoré slúžia k fakturácii.


Košice 9. júna (TASR) - Košickí mestskí poslanci Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda, obaja nezávislí, dnes informovali o platbách za spracovanie odpadu medzi mestom Košice a spoločnosťou KOSIT, a. s. Podľa ich slov si spoločnosť účtuje a mesto Košice prepláca platby nad rámec zákona.


Mesto požiadali, aby im doručilo za posledné roky všetky faktúry s prílohami, ako aj prvotné podklady, ktoré slúžia k fakturácii.



"Zistili sme, že v súčasnosti obyvatelia, respektíve mesto Košice prepláca služby a za posledných 13 mesiacov ide o sumu viac ako 200.000 eur, ktoré Košičania zaplatili za neoprávnené služby, ktoré spoločnosť KOSIT, a. s., nesmie mestu Košice účtovať. Ide o takzvaný triedený zber. Podľa nového zákona od 1. 7. 2016 platí zásada, že triedený zber neplatí samospráva, teda neplatia obce, neplatia mestá, ale túto službu preplácajú výrobcovia daných výrobkov," uviedol Polaček.

Títo výrobcovia si podľa jeho slov najímajú takzvané spoločnosti, ktoré sa nazývajú organizácie zodpovednosti výrobcov. "V Košiciach je to spoločnosť NATUR-PACK, a. s., ktorá všetky tieto činnosti prepláca," tvrdí poslanec.

"Po analýze sa potvrdilo, že mesto Košice platí aj za služby, ktoré sú v rozpore so zákonom o odpadoch. Od účinnosti nového zákona, teda od júla 2016, sa KOSIT, a. s., neoprávnene obohatil o sumu približne 150.000 eur, pretože platby za dotrieďovanie plastov sú neoprávnené," povedal Polaček.

Podľa Gibódu majú na utorok (13.6.) naplánované pracovné stretnutie s poslancami mesta. "Veríme, že kolegov presvedčíme o tom, že spoločnosť KOSIT, a. s., je strategicky dôležitá pre mesto Košice a nájdeme finančné prostriedky, ktoré sú potrebné na investíciu v spaľovni. Veríme, že mesto si ponechá podiel v spaľovni," dodal Gibóda. Predajom 29 akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a. s., sa budú poslanci zaoberať na svojom zasadnutí 19. júna.

"Spoločnosť KOSIT, a. s., považuje vyjadrenia poslancov pána Polačeka a pána Gibódu týkajúcich sa platieb za nepravdivé. Spoločnosť KOSIT, a. s., vyfakturovala mestu Košice náklady na energetické zhodnotenie odpadov, ktoré vznikli z dôvodu nedôsledného triedenia komunálneho odpadu. V zmysle § 81 ods. 10 zákona o odpadoch náklady spôsobené nedôsledným triedením oddelene zbieraných zložiek komunálneho odpadu, na ktoré sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, hradí obec z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady," uviedla pre TASR referentka PR oddelenia KOSIT, a. s., Silvia Karolyiová.
+