Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Návštevníci sa môžu so sprievodcom túlať po ústavnom súde v Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Bezplatné prehliadky sa začnú vo štvrtok pred budovou ÚS na Hlavnej ulici 110, a to v časoch o 11.00, 14.00 a 17.00 h.

Košice 16. septembra (TASR) – Navštíviť priestory, v ktorých pracujú ústavní sudcovia, môžu záujemcovia v Košiciach počas štvrtkového (20.9.) Túlania sa po Ústavnom súde (ÚS) SR. Výklad im poskytne košický sprievodca Milan Kolcun.

Návštevníci sa tak výnimočne dostanú aj do priestorov, ktoré sú pre verejnosť bežne neprístupné. Prezrú si pojednávaciu miestnosť pre verejné zasadnutia pléna a senátov ÚS, sieň nezávislosti, kde sa konajú neverejné zasadnutia pléna, či kancelárie sudcov. V rámci programu si môžu vyskúšať sudcovský talár, pozrieť si insígnie predsedníčky ÚS či pokochať sa dielami známych umelcov, ktoré sú v tejto inštitúcii umiestnené. Uvidia aj objekt, kde ústavní sudcovia bývajú.

"Po minuloročnom úspechu sprievodcovskej potulky sme sa rozhodli, že v spolupráci s Milanom Kolcunom ukážeme ústavný súd záujemcom zvnútra aj tento rok," uviedla pre TASR predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

Bezplatné prehliadky sa začnú vo štvrtok pred budovou ÚS na Hlavnej ulici 110, a to v časoch o 11.00, 14.00 a 17.00 h. O týždeň neskôr, vo štvrtok 27. septembra, organizuje ÚS pre verejnosť deň otvorených dverí.