Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košice ponúkli alternatívu obyvateľom bytovky na Sládkovičovej ulici

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

V tomto roku ju totiž plánuje rekonštruovať.

Košice 12. januára (TASR) - Mesto Košice ponúklo alternatívu obyvateľom bytovky na Sládkovičovej ulici. V tomto roku ju totiž plánuje rekonštruovať.

Podľa hovorkyne košického magistrátu Lindy Šnajdárovej sa v objekte nachádza 95 sociálnych bytov. "Rekonštrukciu v pripravovanom rozsahu je možné zrealizovať iba v neobývanom objekte a tak došlo v roku 2015 k zastaveniu prideľovania bytov uvoľnených po uplynutí platnosti zmluvy, respektíve z iných dôvodov ďalším rodinám," vysvetlila hovorkyňa.

Mesto spolu s Bytovým podnikom mesta Košice (BPMK) malo podľa jej slov záujem o poskytnutie náhradného bývania všetkým rodinám, ktoré tam bývali na základe platných nájomných zmlúv.

"V prvej etape boli prideľované náhradné byty rodinám, ktoré mali platné nájomné zmluvy a náklady za užívanie bytu uhrádzali pravidelne v stanovených termínoch a nikdy nemali žiadne nedoplatky. V druhej etape boli prideľované byty rodinám, ktoré mali platné nájomné zmluvy, ale náklady za užívanie bytu uhrádzali nepravidelne s podmienkou, že ku dňu podania žiadosti o pridelenie náhradného bytu BPMK neevidoval na obývanom byte žiadne pohľadávky," spresnila Šnajdárová.

Ako ďalej uviedla, v poslednej etape boli prideľované byty rodinám, ktoré nemali platné nájomné zmluvy, ale od doby zastavenia prideľovania bytov na Sládkovičovej ulici uhrádzali poplatky za užívanie bytu pravidelne a BPMK neevidoval na užívanom byte žiadne nedoplatky.

"Niektorí užívatelia bytov si vyriešili bytovú otázku samostatne. V súčasnom období v bytovom dome na Sládkovičovej ulici evidujeme už len užívateľov piatich bytov. Všetci sú bez nájomnej zmluvy," skonštatovala Šnajdárová. Časti z nich ponúkli bývanie na sídlisku Lunik IX.

Mesto bude v budúcnosti prenajímať byty oprávneným osobám ako sociálne byty, so zachovaním nájomného charakteru bytov najmenej po dobu 20 rokov a s dodržaním podmienok prenájmu.