Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Poslanci Sídliska KVP žiadajú starostu,aby zvážil zotrvanie vo funkcii

Alfonz Halenár Foto: vucke.sk

Poslanci nesúhlasia a nestotožňujú sa s odvolaním zástupkyne starostu Márie Gamcovej a s nátlakom zo strany starostu vyvíjaného na kontrolórku Annu Hókovú.

Košice 17. augusta (TASR) - Poslanci miestneho zastupiteľstva košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko KVP na mimoriadnom zasadaní v stredu (16.8.) opätovne požiadali starostu Alfonza Halenára (nezávislý), aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii.

Ako uviedli poslanci v otvorenom liste, nesúhlasia a nestotožňujú sa s odvolaním zástupkyne starostu Márie Gamcovej.

Nesúhlasia tiež s konaním, ktoré podľa ich slov napĺňa skutkovú podstatu psychického nátlaku zo strany starostu vyvíjaného na kontrolórku Annu Hókovú. Jej kancelária bola presťahovaná do miestnosti, ktorá slúžila ako šatňa upratovačiek a sklad.

"Vyjadrujeme svoju ľútosť nad malicherným rozhodnutím nutnosti jej sťahovania v čase, keď v rámci jej kontrolnej činnosti došlo k odhaleniu závažných zistení, pochybení a porušení zákona zo strany Miestneho úradu Mestskej časti Košice - Sídlisko KVP," tvrdia poslanci s tým, že potreba sťahovania z kapacitných dôvodov je irelevantná a slúži ako zámienka pre takéto konanie.

Starostu Halenára poslanci vyzývajú, aby urýchlene a bezodkladne konal vo veci výstavby Senior domu, prenájmu Mobilnej ľadovej plochy, v zabezpečení realizácie dopravného projektu zriadenia zóny pre zákaz parkovania nákladných vozidiel nad päť metrov v čase od 16.00 h do 07.00 h na sídlisku a projektu vodorovného dopravného značenia parkoviska v lokalite pod kostolom.

"MČ Košice – Sídlisko KVP pod vedením Alfonza Halenára vo vyššie uvedených aktivitách nekoná v zmysle zákona o majetku obcí, čím jej reálne hrozia škody a vážne finančné straty. MČ doteraz miestnemu zastupiteľstvu nepredložila na rokovanie možné riešenia, analýzu vplyvov, právnu alebo finančnú analýzu, nehľadala alternatívu," argumentujú poslanci a tvrdia, že mestská časť dlhodobo má všetky relevantné informácie o vývoji jednotlivých tém a mohla riadne a včas reagovať.

"Starosta doposiaľ mohol a mal konať ako štatutár obce. Nestalo sa," tvrdia poslanci. Preto ho opätovne žiadajú, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii.

Podľa starostu Alfonza Halenára poslanci zámerne zveličujú a vymýšľajú senzácie a údajné odhalenia o jeho pôsobení na poste starostu. "Poslanci KVP zámerne a dlhodobo klamú a zavádzajú ako médiá, tak občanov mesta a KVP," uviedol pre TASR Halenár.

"Trvám na tom, že na verejnom rokovaní poslancov bola Mária Gamcová kritizovaná pre neplnenie si povinností," zdôraznil starosta a tiež poprel vyvíjanie psychického nátlaku na kontrolórku Annu Hókovú.

"Kontrolórka Anna Hóková sa rozhodla pridať na stranu poslancov KVP v útokoch na moju osobu. Tí jej totiž k riadnemu platu pridávajú každý mesiac 30-percentnú odmenu. To, čo sa objavuje v kontrolných správach pani Hókovej, sú nie vážne zistenia a pochybenia úradu MČ, ale jej vlastné úvahy a názory, čo je v kontrolnej činnosti neprípustné, ak to nie je doložené objektívne zistiteľnými a preukázateľnými faktami," tvrdí Halenár.

V investičných témach, ktoré spomínajú poslanci, sa podľa jeho slov dlhodobo koná. Poslancom budú príslušné materiály predložené na riadnom zasadaní.

Starosta tvrdí, že poslanci priamo podrývajú jeho autoritu ako najvyššieho nadriadeného pracovníkov úradu MČ. "Napríklad verejným vyzývaním, aby sa pracovníci vzopreli a nebáli sa osloviť poslancov v akejkoľvek veci, ktorú považujú za problém. Dokonca im poslanci KVP sľubujú zabezpečiť právnu ochranu. Prevažná väčšina pracovníkov si svoje pracovné povinnosti plní. Prišiel som z privátnej sféry a výkonnosť niektorých pracovníkov je žalostná. Mal som možnosť zistiť, že jedno oddelenie nechalo aj vyše roka nevybavené podnety občanov," argumentuje Halenár.

Tvrdí, že ôsmi poslanci na rokovaní 16. augusta nesúhlasili s päťpercentným financovaním už úradom práce odsúhlaseného projektu, vďaka ktorému by MČ mala štyroch zamestnancov na čistenie verejných priestranstiev.