Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Slováci môžu pomenovať exoplanétu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Hlasovanie trvá do 31. októbra.

Košice 22. septembra (TASR) – Slovenská verejnosť môže pomenovať exoplanétu a jej materskú hviezdu premietajúcu sa v súhvezdí Lýra. Na výber má 12 dvojíc názvov, hlasovanie trvá do 31. októbra. Informoval o tom organizačný výbor projektu IAU100 NameExoWorlds na Slovensku.

Projekt IAU100 NameExoWorlds vznikol pri príležitosti stého výročia založenia Medzinárodnej astronomickej únie (IAU) a dáva možnosť ktorejkoľvek krajine na svete pomenovať vybranú exoplanétu a jej materskú hviezdu. V prvom kole, trvajúcom do 31. augusta, prihlásili Slováci do súťaže takmer 540 návrhov. Národná komisia z nich do druhého, finálového kola, vybrala dvanásť dvojíc.

Verejnosť sa tak môže rozhodnúť medzi postavami slovanskej mytológie, akými sú Svarog, Vesna, Svarožič či Živa alebo slovenskými zemepisnými názvami Hornád, Váh, Gerlach, Kriváň či Velická. Slovenské rozprávky zastupujú Atalienka s Valibukom a Plavčík s Vratkom, flóru zase Kamilka s Margarétkou a Čučoriedka s Lipou. Finalistov dopĺňajú typické slovenské pokrmy Parenica a Haluška a staroslovanské pomenovania Slnka a Jupitera Chasoň a Kráľomoc. "Vždy sa vyberá dvojica mien, jedno pre exoplanétu, druhé pre materskú hviezdu," upozornil predseda organizačného výboru projektu na Slovensku Jaroslav Merc.

"Mnoho velikánov slovenskej histórie, akými sú napríklad Milan Rastislav Štefánik či Ľudovít Štúr sa do výberu nedostali, pretože už svoje vesmírne objekty "majú", a to dokonca v našej Slnečnej sústave. Okolo Slnka totiž obiehajú planétky, ktoré nesú ich mená. Z rovnakého dôvodu nemôže "slovenská" exoplanéta niesť pomenovanie po niektorých postavách zo slovanskej mytológie, napríklad Perúnovi či Radegastovi," informoval organizačný výbor s tým, že dôležitým kritériom pri výbere konečných nominantov bola aj spoločná téma. V rámci nej musí byť "možné vyberať ďalšie mená pre telesá, ktoré by v danom systéme mohli byť objavené v budúcnosti," doplnil.

"Slovensko dostalo možnosť pomenovať exoplanétu a jej materskú hviezdu vôbec po prvýkrát v histórii," poznamenal národný koordinátor pre vzdelávacie aktivity IAU na Slovensku Rudolf Gális z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. "Táto súťaž je skvelou možnosťou predstaviť krásy a záhady vesmíru širokej verejnosti a tiež zvýšiť záujem mladých ľudí o vedu a aktívne spoznávanie sveta, v ktorom žijú," dodal.

Riadiaci výbor IAU100 NameExoWorlds vybral pre Slovensko exoplanétu s označením HAT-P-5. "Obieha okolo hviezdy podobnej Slnku nachádzajúcej sa vo vzdialenosti 990 svetelných rokov. Ide o planétu, ktorá sa podobá na Jupiter, je len o 6 % ťažšia, obehne však okolo svojej hviezdy za 2,8 dňa. "Slovenská" exoplanéta a jej materská hviezda sa premietajú do súhvezdia Lýra, neďaleko druhej najjasnejšej hviezdy severnej hviezdnej oblohy Vega," doplnil organizačný výbor.