Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Správa mestskej zelene v Košiciach odstraňuje zo stromov imelo

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ide o rastlinného parazita uchyteného na konároch stromov. Živiny odoberá z hostiteľskej rastliny pomocou svojich „koreňov“ - haustórií zapustených pod kôrou hostiteľa.

Košice 14. februára (TASR) - Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach v týchto dňoch odstraňuje zo stromov v meste imelo. Ide o rastlinného parazita, ktorý poškodzuje dreviny.

"SMsZ v rámci svojej činnosti zabezpečuje údržbu stromov v centrálnych, obvodových a okrskových parkoch, menších parkovo upravených plôch, sprievodnej zelene komunikácií a zelene obytných skupín na rozlohe 640 hektárov, kde rastie viac ako 54.000 kusov stromov," povedala prevádzková námestníčka organizácie Marta Popríková.

Doplnila, že jedným z častých faktorov poškodenia drevín je imelo. Ide o rastlinného parazita uchyteného na konároch stromov. Živiny odoberá z hostiteľskej rastliny pomocou svojich „koreňov“ - haustórií zapustených pod kôrou hostiteľa. Haustóriá sú rozrastené aj do vzdialenosti viac ako pol metra od imela, preto je nutné zrezať konár minimálne jeden meter pod imelom.

"Len odstránenie imela samotného nemá taký efekt, ako by sme si želali. Podľa našich skúseností v priebehu dvoch rokov sa na strome imelo objaví opäť. Vzhľadom na to, že semená týchto rastlín sú prenášané zo stromu na strom vtáctvom je v podstate nemožné zabrániť jeho šíreniu," zdôraznila námestníčka.

Poznamenala tiež, že snahou pracovníkov organizácie je udržiavať a ošetrovať aspoň vzácnejšie stromy s cudzopasnými rastlinami a zásah obmedziť len na orezanie konárov, na ktorých sa imelo vyskytuje, aby jeho korene nemohli prenikať do kmeňov. "V posledných rokoch boli viackrát orezávané stromy v parku na Komenského ulici, v Mestskom parku, v Moyzesovom parku, na Štúrovej ulici, s použitím vysokozdvižnej plošiny, ako aj vyškolenými arboristami takzvanou stromolezeckou technikou na stromoch, ktoré neboli plošinou prístupné. Táto problematika by sa však musela riešiť komplexne v rámci celého mesta vzhľadom na to, že naša organizácia nezabezpečuje údržbu stromov na jeho celom území," uviedla Popríková.

Podľa nej veľmi častým zdrojom infekcie sú stromy na súkromných pozemkoch, prípadne pozemkoch iných inštitúcií, kde údržbu zelene majú zabezpečovať príslušní vlastníci a správcovia.

"Len kvalitnou záhradníckou činnosťou a ošetrovaním vzácnejších stromov - napríklad líp, či javorov, ako aj selekciou silno imelom napadnutých, starých, neperspektívnych, krátkovekých drevín, ako napríklad topoľov, vŕb a ich náhradou perspektívnymi drevinami v meste sa dá úspešne eliminovať výskyt týchto parazitických rastlín, o čo sa v rámci svojich možností naša organizácia snaží," dodala Popríková.