Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Košice majú jednu z 12 najlepších veterinárskych univerzít v Európe

Na snímke centrum Košíc, Alžbetina ulica, v pozadí Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Univerzita sa ocitla sa v spoločnosti tých najprestížnejších veterinárskych univerzít zo strednej a západnej Európy a Škandinávie.


Košice 28. novembra (TASR) – Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach prešla úspešne procesom medzinárodnej evalvácie a akreditácie zo strany Európskeho združenia inštitúcií pre veterinárske vzdelávanie (EAEVE). Dostala sa tak medzi najlepších 12 európskych univerzít v tejto oblasti vzdelávania.

"UVLF v Košiciach sa vďaka nasadeniu všetkých zamestnancov môže popýšiť tým, že sa medzi 96 existujúcimi európskymi veterinárskymi univerzitami priradila k tým 11 najlepším univerzitám v Európe, ktoré sú evalvované a akreditované. Ocitla sa tak v spoločnosti tých najprestížnejších veterinárskych univerzít z Rakúska, Belgicka, Dánska, Fínska, Maďarska, Talianska, Holandska, Nórska, Švajčiarska a Veľkej Británie," informovala TASR za univerzitu Natália Novotná poverená komunikáciou s médiami.

Pri minuloročnej októbrovej návšteve hodnotiaci tím expertov upozornil univerzitu na nedostatky, ktoré boli veľmi rýchlo odstránené. Rektorka UVLF Jana Mojžišová následne požiadala riaditeľa európskeho systému hodnotenia veterinárskeho vzdelávania (ESEVT) Pierra Lekeuxa o opakovanú návštevu univerzity a posúdenie stavu po 11 mesiacoch. "Tím tvorený špičkovými odborníkmi z Francúzska, Fínska a Veľkej Británie navštívil UVLF v Košiciach pred mesiacom. Výsledky kontroly dopadli vynikajúco a univerzita má dôvod na veľkú radosť," uviedla Novotná.

Hodnotiaci systém riadený EAEVE má dve fázy. Prvá etapa - evalvácia posudzuje, či inštitúcia spĺňa európsku legislatívu v oblasti odbornej prípravy veterinárnych lekárov. Druhá etapa – akreditácia znamená, že hodnotená inštitúcia dodržiava všeobecne akceptované a príslušné akademické štandardy poskytujúce vzdelávacie príležitosti prijateľnej kvality. Za týmto účelom musí inštitúcia preukázať, že má vypracované metódy pre sledovanie kvality vzdelávania, posudzovanie študijných príležitostí, udržateľný systém pre zabezpečenie kvality a plán na zvyšovanie kvality.