Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Košický kraj

Vegánske hody v Košiciach ukazujú udržateľné a ohľaduplné stravovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Vegánske hody 2017 sa konajú dnes v Kine Úsmev a na priľahlom Kasárenskom námestí v Košiciach. Ide o deviaty ročník tohto podujatia.

Košice 1. októbra (TASR) - Stravovanie ohľaduplné voči zvieratám a zároveň znižujúce záťaž na životné prostredie propagujú Vegánske hody 2017, ktoré sa konajú dnes v Kine Úsmev a na priľahlom Kasárenskom námestí v Košiciach. Ide o deviaty ročník tohto podujatia.

"Snažíme sa ľuďom ukázať, že vegánske jedlo je naozaj chutné, tá strava je pestrá a dostupná. Práve Vegánske hody sú príležitosťou, keď sa môžu naživo presvedčiť o tom, že toho jedla je také množstvo, že je ťažké ochutnávať a nájsť to, ktoré chutí človeku viacej. Máme tu všetko, z domácej kuchyne vo vegánskom prevedení až po exotické jedlá zo zahraničia," uviedol pre TASR predseda OZ Vegánske hody Martin Smrek.

Okrem ponúk jednotlivých košických reštaurácií tam ľudia podľa jeho slov nájdu i kuchárske talenty. "Sú to ľudia, ktorí si chcú vyskúšať svoje kuchárske umenie a odprezentovať sa pred druhými ľuďmi. Z tejto skupiny v minulosti vzišlo viacero vegánskych reštaurácií, takže toto je sekcia nášho podujatia, ktorú radi rozvíjame a vkladáme do nej nádeje," doplnil Smrek.

Ako povedal, záujem o vegánstvo stúpa. Počas prvých rokov Vegánskych hodov sa im každý rok zdvojnásoboval počet návštevníkov, ako aj počet reštaurácií. "Teraz sa už ten rast troška spomalil, lebo aj my sme narazili na určité limity, ale v Košiciach je citeľný," vysvetlil predseda OZ Vegánske hody.

Vegánske stravovanie podľa neho znižuje záťaž na životné prostredie. "Živočíšna výroba ako taká je v súčasnosti zodpovedná za približne 14,5 percenta všetkých emisií skleníkových plynov a tie prognózy do budúcna sú také, že pokiaľ výrazne nezmeníme naše stravovanie, tak do roku 2050 emisie skleníkových plynov spôsobované živočíšnou výrobou pohltia všetky limity stanovené klimatickým samitom v Paríži. Bez výraznej redukcie spotreby živočíšnych výrobkov nebudeme schopní zastaviť klimatické zmeny. Vegánske stravovanie dokáže niekoľkonásobne znížiť uhlíkovú stopu, ktorú človek stravovaním spôsobí, a tým pádom vieme aj takýmto spôsobom prispieť k tomu, aby sme klimatické zmeny zastavili," vysvetlil Smrek.

Podujatie trvá dnes do 21.00 h. "Aktuálne je tu niekoľko stoviek ľudí. Naše očakávania zodpovedajú facebookovým udalostiam, ktoré u nás väčšinou vychádzajú pomerne zodpovedne, takže očakávame okolo 2500 až 3000 ľudí, ktorí by mohli prísť. Samozrejme, aj návštevníci Medzinárodného maratónu mieru, ktorí sa prídu pozrieť aspoň na to, ako to vegánstvo vlastne vyzerá," dodal predseda občianskeho združenia.