Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Výpadky elektriny spôsobil sneh najmä v okresoch Michalovce a Humenné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Snehová kalamita spôsobila, že na elektroenergetické zariadenia, predovšetkým elektrické vedenia a stĺpy, popadali stromy, ktoré tiež poškodili izolátory.

Košice 16. januára (TASR) - V dôsledku hustého a nepretržitého sneženia zaznamenala Východoslovenská distribučná (VSD) na východnom Slovensku a časti Banskobystrického kraja v dňoch 13. až 15. januára výpadky v distribúcii elektriny. V sobotu (14.1.) večer bolo bez elektriny približne 14.000 odberných miest.

Snehová kalamita spôsobila, že na elektroenergetické zariadenia, predovšetkým elektrické vedenia a stĺpy, popadali stromy, ktoré tiež poškodili izolátory.

"VSD počas snehovej kalamity, na ktorú vydali aj meteorológovia výstrahy, celkovo zaznamenala viac ako 140 porúch. Rýchlym nasadením všetkých dostupných personálnych a technických kapacít sa nakoniec podarilo obnoviť distribúciu elektriny takmer 100 percentám odberateľov tak, že v priemere neboli dlhšie bez elektriny ako približne štyri hodiny," informovala TASR hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.

Práce podľa nej komplikovalo množstvo snehu už i tak v ťažko dostupnom teréne. Vo viacerých prípadoch to znamenalo, že zamestnanci, ktorí išli odstrániť poruchy, sa k nim museli prebrodiť v snehu, bez pomoci mechanizmov vyniesť ťažký výstroj a pod.

"Najviac zasiahnutými regiónmi boli Michalovce a Humenné. V súčasnosti je ešte bez elektriny 34 odberných miest v Maškovciach, kde VSD zaznamenala výpadok v distribúcii elektriny v nedeľu (15.1.) o 18.00 h," dodala Danihelová.