Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Košická knižnica pripravuje pre mládež minikurz slovinčiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jubilejný 60. ročník knižnice prinesie množstvo atraktívnych podujatí.

Košice 6. septembra (TASR) – Knižnica pre mládež mesta Košice pripravila v novom školskom roku viacero aktivít a podujatí. Autorské besedy so zahraničnými spisovateľkami, výstavu ilustrácií a minikurz slovinčiny môžu návštevníci absolvovať už v tomto mesiaci. Knižnica usporiada aj špeciálny program pre knihovníkov a pedagógov, odborný seminár o čítaní detí a mládeže na Slovensku a Česku. Autorské besedy s Kathy Kacer, kanadskou spisovateľskou so slovenskými koreňmi, začnú už v pondelok 7. septembra.

„Jej diela vyšli vo viac ako 40 jazykoch a ich hlavnou témou je smutné obdobie holokaustu. Je zobrazené tak citlivo, že ich môžeme odporučiť aj mladším čitateľom,“ konštatuje riaditeľka knižnice Iveta Hurná. Autorkine knihy Tajomstvo príborníka, Nočný špión a Kúzelník z Auschwitzu ukrývajú príbehy židovských detí. „Zobrazujú autentické osudy 13-ročnej Gabiky a 14-ročného Wernera, ktoré sú sprevádzané priateľstvom, láskou, ľudskosťou a nádejou,“ dodáva Hurná. Autorské besedy budú prebiehať v pobočkách LitParku, Humenská 9, a na Základnej škole Belehradskej.

Druhý septembrový týždeň prinesie aj slávnostné otvorenie výstavy Strapoškove farbičky. Návštevníci si budú môcť pozrieť veselé detské ilustrácie výtvarníčky Aleny Wagnerovej. „Jej ilustrácie môžete poznať tiež z kníh O muške Svetluške, Veselý telefón či z knihy Slovenské rozprávky od Pavla Dobšinského,“ hovorí riaditeľka knižnice. Vernisáž bude prebiehať v stredu 9. septembra v pobočke LitParku na Kukučínovej ulici. Výstava potrvá do konca septembra.

Hosťom košickej knižnice bude aj slovinská autorka a ilustrátorka Lila Prap. Čitateľom sa predstaví v rámci Slovinských dní v Košiciach v piatok 11. septembra v LitParku. Venuje sa tvorbe pre deti. „Jej vtipné obrázkové knihy poznajú aj v Číne a Japonsku,“ dodáva Viera Ristvejová z Knižnice pre mládež mesta Košice. Pre deti je pripravený aj minikurz slovinčiny.

Záver mesiaca bude venovaný odbornému semináru – Čítanie detí a mládeže na Slovensku a Česku. Určený je pre knihovníkov a pedagógov z celého Slovenska. Jeho hosťami budú riaditeľ Knihovníckeho inštitútu Národnej knižnice ČR Vít Richter, Judita Kopáčiková, riaditeľka Staromestskej knižnice v Bratislave, a Viera Kučerová, prezidentka projektu Celé Slovensko číta deťom. Na konci mesiaca bude vyhodnotená aj veľká letná súťaž Moja prázdninová pohľadnica. „Týmito aktivitami stále nekončíme. Jubilejný 60. ročník knižnice prinesie ešte množstvo atraktívnych podujatí,“ uzatvára Hurná.