Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Košická technická univerzita spolupracuje so spoločnosťou SAAB

Foto: TASR/AP

Približne 40 miliónov eur predstavujú investície do projektu univerzitného vedeckého parku, ktorý realizuje Technická univerzita v Košiciach (TUKE).

Bratislava 20. mája (TASR) - Približne 40 miliónov eur predstavujú investície do projektu univerzitného vedeckého parku, ktorý realizuje Technická univerzita v Košiciach (TUKE). Jeho súčasťou bude aj podnikateľský inkubátor, spoločný projekt so švédskou firmou SAAB.

Ako dnes pri príležitosti konania slovensko-švédskeho seminára v Bratislave zameraného na inovácie povedal na stretnutí s novinármi rektor TUKE Anton Čižmár, "filozofia rozvoja našej univerzity je postavená na troch pilieroch. Prvé dva piliere sú také klasické, to je pilier vzdelávania, edukácie a pilier vedy a výskumu. Ten tretí pilier, ktorý nemá takú tradíciu nielen u nás na univerzite, ale vôbec na slovenských vysokých školách, je pilier transferu technológie čiže prenosu poznatkov alebo výsledkov našej vedeckovýskumnej činnosti do praxe."

TUKE získa prostredníctvom spoločnosti SAAB od najúspešnejšieho švédskeho inkubátora Lied know-how v oblasti start-upov, získavania kontaktov, presadzovania sa na domácich a zahraničných trhoch a podobne. Podľa Čižmára ide o veľmi žiadanú oblasť, keďže na Slovensku práve v tomto smere chýbajú potrebné skúsenosti.

Predstavitelia spoločnosti SAAB okrem iného zdôraznili skutočnosť, že majú záujem o dlhodobú spoluprácu s univerzitou a jej vedeckým parkom a sú presvedčení, že aj táto činnosť pomôže pri transfere vyspelých technológií nielen v samotnom regióne východného Slovenska.