Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Krajský súd nerozhodol o rozsudku Eleonóry M. v kauze odpočtu DPH

Košická podnikateľka Eleonóra M. Foto: TASR

Verejné zasadnutie súd odročil pre námietky zaujatosti.

Košice 19. marca (TASR) – Krajský súd v Košiciach dnes nerozhodol o odvolaní prokuratúry voči oslobodzujúcemu rozsudku pre známu košickú podnikateľku Eleonóru M. v kauze nadmerného odpočtu DPH. Verejné zasadnutie súd odročil pre námietky zaujatosti, ktoré podnikateľka podala voči súdom v Košiciach.

Eleonóra M., obvinená vo viacerých kauzách, žiada, aby jej prípady riešili iné než košické súdy. O jej námietke má rozhodnúť Najvyšší súd SR.

Krajský súd sa mal dnes zaoberať rozsudkom okresného súdu Košice I., ktorý v októbri 2013 oslobodil podnikateľku spod obžaloby v kauze nadmerného odpočtu DPH za dodanie účtovníckeho softvéru. Podľa verdiktu k trestnému činu nedošlo, navyše, Eleonóra M. v danej veci všetky dlžné sumy uhradila. Prokurátor sa po vynesení verdiktu odvolal, rozsudok tak nie je právoplatný.

Obžaloba dávala Eleonóre M. za vinu, že si v roku 2008 neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur. Daňový úrad odpočet neuznal, pretože podľa daňovej kontroly príslušný softvér nebol dodaný. Súd však konštatoval, že dôkazy predložené obžalobou nepreukázali spáchanie trestného činu. V trestnom konaní súd nenašiel jednoznačné dôkazy, že k dodaniu tovaru v podobe softvéru naozaj nedošlo.

Eleonóra M. je od septembra 2013 vo vyšetrovacej väzbe pre obavy z marenia trestného stíhania v inom prípade. Týka sa organizovanej skupiny, ktorá mala falšovať doklady a podávať nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH mali obvinení takto získať vyše milión eur. Žiadosť podnikateľky o prepustenie z väzby súd zamietol.