Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Mamografické vyšetrenie v Spišskej Novej Vsi vám spravia na počkanie

Na snímke primárka rádiologického oddelenia spišskonovoveskej nemocnice Zuzana Wolfová predstavuje nový mamograf, vľavo hokejistka HC OSY Spišská Nová Ves Martina Muchová. Foto: TASR/Adriána Antošková

Po prípadnom pozitívnom náleze je ďalšia starostlivosť zabezpečená priamo v nemocnici.

Spišská Nová Ves 4. novembra (TASR) – V nemocnici v Spišskej Novej Vsi už nebudú musieť pacientky čakať na mamografické vyšetrenie prsníkov. Dnes tam totiž uviedli do prevádzky nový moderný digitálny mamograf, ktorý sa vyznačuje vysokou a rýchlou zobrazovacou schopnosťou. Na rádiologickom oddelení spišskonovoveskej nemocnice zároveň pribudol nový digitálny röntgen. Celkové investície do nových pracovísk a do digitalizácie nemocnice sa vyšplhali na 320.000 eur.

"Mnohé ženy majú z mamografického vyšetrenia strach a preto naň ani nechodia. Vďaka zabezpečeniu kvalitného a čo najmenej nepríjemného vyšetrenia chceme ich obavy prekonať a oveľa viac tak pomôcť v boji proti chorobe rakoviny prsníka v celom okrese. To je aj hlavný dôvod, pre ktorý sme sa v spolupráci s gynekologickým oddelením rozhodli zaviesť nový model starostlivosti o pacientky," informovala primárka rádiologického oddelenia nemocnice v Spišskej Novej Vsi Zuzana Wolfová s tým, že výsledkom bude diagnostika rakoviny prsníka na počkanie a prípadná terapia do desiatich dní.

Galérie fotografií nového mamografu:





Najväčšou výhodou nového mamografického prístroja je podľa nej podrobnejšie a presnejšie zobrazenie štruktúr prsníka, ktoré umožňuje nájsť aj malé ložiská. Prístroj tiež umožňuje vyšetrenie pacientky v sede a sprístupňuje ho tak aj ženám so sťaženou pohyblivosťou, čo doteraz nebolo možné. Navyše sa vyznačuje nižšími radiačnými dávkami. V spojení s elastografickým vyšetrením sú diagnostické závery lekárov vysoko presné. Po prípadnom pozitívnom náleze je ďalšia starostlivosť zabezpečená priamo v nemocnici.

Na Slovensku zdravotné poisťovne plne hradia preventívne vyšetrenie prsníkov ultrazvukom u žien v každom veku a po dovŕšení 40. roku aj mamografické vyšetrenie raz za dva roky. Na mamograf v Spišskej Novej Vsi sa nebude potrebné objednávať, vykonajú ho ihneď. V prípade mladších žien sa však podľa primárky bude prihliadať na fyziologický menštruačný cyklus, čo môže vyšetrenie oddialiť o niekoľko dní.

Podľa Wolfovej je prevencia a včasná diagnostika veľmi dôležitá, pretože zvyšuje šance na vyliečenie. K výzve na preventívne prehliadky sa dnes pripojili aj spišskonovoveské hokejistky, ktoré nový mamograf pokrstili lupeňmi z ruží. "Ženy zo Spišskej Novej Vsi a okolia by mali dbať o svoje zdravie a nepodceniť túto zákernú chorobu. Podporujeme výzvu na prevenciu formou pravidelných preventívnych gynekologických prehliadok a mamografických vyšetrení," zdôraznila riaditeľka Hokejového celku OSY v Spišskej Novej Vsi Martina Muchová. Podľa zhodných výsledkov medzinárodných výskumov majú totiž ženy, ktorým zistili nádor s priemerom menším ako jeden centimeter, až 90-percentnú šancu na vyliečenie. Práve pomocou mamografie sa dá zistiť nádor s priemerom menším ako päť milimetrov.