Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Michalovce majú v pláne opraviť historickú budovu Zlatého býka

Erb mesta Michalovce Foto: Heraldický register

Súčasťou rekonštrukcie by mala byť renovácia a vybavenie priestorov prednej časti budovy, kde vznikne galéria, depozitár a priestory pre turistickú informačnú kanceláriu.

Michalovce 31. októbra (TASR) – Michalovce by chceli opraviť historickú budovu Zlatého býka, ktorá sa nachádza na Námestí osloboditeľov. Samospráva sa preto rozhodla spolu s maďarským partnerským mestom Sátoraljaújhely reagovať na výzvu spoločnou žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) na realizáciu projektu v oblasti kultúrnych aktivít. Mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí tento návrh odsúhlasili.

Súčasťou rekonštrukcie by mala byť renovácia a vybavenie priestorov prednej časti budovy, kde vznikne galéria, depozitár a priestory pre turistickú informačnú kanceláriu (TIK). Podľa slov vedúcej odboru informatizácie a grantov Mestského úradu v Michalovciach Jany Machovej by malo byť na výmenu okien, opravu vnútorných priestorov, ale aj fasády, kompletné vybavenie TIK a galérie vyčlenených približne 1,2 milióna eur, 200.000 eur je určených na aktivity spojené s projektom. Ide o spoločné výmenné kultúrne akcie vrátane inovatívnych elektronických a printových prvkov informovanosti obyvateľov oboch prihraničných regiónov.

Celková alokácia na prioritnú os je niečo vyše 25 miliónov eur. Mesto sa bude uchádzať o finančný príspevok vo výške 1,4 milióna eur, pričom spolufinancovanie predstavuje päť percent celkových oprávnených nákladov rozpočtu projektu, čo je 70.000 eur.

Radnica investovala do rozsiahlej rekonštrukcie budovy Zlatého býka v rokoch 1998 až 2001 necelých 48 miliónov Sk, čo je takmer 1,6 milióna eur. Slúžiť mala ako spoločenské centrum Michaloviec, v súčasnosti budova chátra.