Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Modernizácia električkových uzlov v Košiciach bude dokončená načas

Rozsiahla rekonštrukcia električkových tratí v centre Košíc výrazne ovplyvňuje organizáciu dopravy. Archívne foto Foto: FOTO TASR – František Iván

Primátor Košíc vyjadril spokojnosť s postupom prác.

Košice 15. septembra (TASR) – Na stavbe Modernizácia električkových uzlov v Košiciach bol dnes kontrolný deň. Generálny riaditeľ dodávateľskej spoločnosti EUROVIA SK Róbert Šinály informoval primátora mesta Košice Richarda Rašiho o postupe prác aj o tom, že októbrový termín dokončenia stavby bude dodržaný.

Počas letných mesiacov sa práce na stavbe pozostávajúcej zo siedmich častí ešte zintenzívnili. Na prvej časti, teda križovatke Námestie osloboditeľov – Južná trieda s napojením na zrekonštruovanú trať na Južnej triede sú už položené koľajnice i výhybky, v týchto dňoch prebiehajú práce na zváraní koľajníc, betonárske práce a následná úprava nástupíšť a priľahlých komunikácií.

Na obratisku Amfiteáter sú ukončené práce na koľajovom spodku vrátane rekonštrukcie všetkých inžinierskych sietí (nie je ukončených asi 30 metrov, ktoré sa využívali ako dočasný prejazd pre dopravu). Prebiehajú práce na realizácii koľajového zvršku. Po dodaní výhybiek sa začne s úpravou nástupíšť a komunikácií a úpravou terénu.

V treťom úseku trate pri obratisku Amfiteáter a križovatke TIP TOP sú zrealizované kompletne všetky inžinierske siete, koľajové spodky a osadený koľajový rošt. V najbližšom čase je potrebné ukončiť zváracie práce na koľajniciach a zrealizovať úpravu priľahlých komunikácií.

„Na križovatke TIP TOP až po križovatku Čsl. armády – Zimná ul. prebiehajú v súčasnosti práce na koľajovom zvršku a po dodaní výhybiek budeme sústreďovať práce na úpravu priľahlých komunikácií,“ vysvetlil Šinály.

Tiež uviedol, že na obratisku Havlíčkova ostáva zrealizovať úpravy komunikácií, nástupíšť a priľahlého terénu. Na šiestom úseku s názvom Križovatka Trieda SNP – Bardejovská a ul. Bardejovská po Dopravný podnik mesta Košice sú v tomto okamihu zrealizované práce vrátane asfaltov, v najbližšom období sa bude robiť zvyšná časť koľajníc a úprava komunikácií.

V úseku križovatka Námestie Maratónu mieru - úsek „ľavé odbočenie“ z Komenského ul. smer Hviezdoslavova – Masarykova ul. sú osadené koľajnice vrátane výhybiek, ktoré v súčasnosti zvárajú. Na tejto stavbe je potrebné ešte zrealizovať betonáž a pokládku asfaltu.

Primátor Košíc vyjadril spokojnosť s postupom prác a s tým, že zhotoviteľ dokončí časti križovatka Námestie osloboditeľov a križovatka Námestie Maratónu mieru do konania Medzinárodného maratónu mieru.