Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Košickí lekári ošetrili desiatky ľudí zranených po páde na ľade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalší pacienti prišli na urgentné príjmy s omrzlinami.

Košice 13. januára (TASR) - Lekári Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach ošetrili v týchto dňoch po pádoch na ľade desiatky pacientov, ďalší prišli na urgentné príjmy s omrzlinami.

"Na našich oddeleniach sme od 6. januára po páde na ľade ošetrili spolu 102 pacientov. Väčšinou prišli alebo boli dovezení so zlomeninami končatín, podvrtnutými členkami či narazenými hlavami a chrbticami. Štrnástich z nich sme museli aj hospitalizovať," informovala TASR hovorkyňa UNLP v Košiciach Ivana Stašková.

Hovorca Záchrannej služby Košice Igor Krupa radí, ako pri páde postupovať. "Prvá pomoc, ak sme svedkom pádu inej osoby, napríklad na zľadovatenom chodníku, je v prvom rade dbať na vlastnú bezpečnosť a nešmyknúť sa na danom mieste tiež. Treba opatrne pristúpiť k poranenému, zvlášť, ak sa nedokáže postaviť sám. Začať s ním komunikovať, jednoduchými otázkami sa dozvedieť, čo sa stalo a čo konkrétne ho bolí. Pri jasných orientovaných odpovediach a normálnej komunikácii je vysoko pravdepodobné, že vedomie, dýchanie, ako aj krvný obeh, teda hlavné životné funkcie, sú zachované," vysvetlil Krupa.

Následne je podľa jeho slov potrebné zamerať sa na zranenú oblasť. "Pacient pri vedomí nám presne povie, čo ho bolí, hlavne, ak poranenou časťou tela nemôže hýbať. Ak je poranená končatina v neprirodzenom postavení, je pravdepodobne zlomená a pacient bude veľmi bolestivo reagovať na akýkoľvek pokus o pohyb. V takom prípade neodporúčame s daným miestom hýbať, práve naopak, zabránime pohybu, zabezpečíme čo možno najlepší tepelný komfort a okamžite privoláme záchrannú službu telefonátom na tiesňovú linku 155 alebo 112. Pri ľahšom poranení stačí obmedziť pohyb končatiny na minimum a taktiež privolať pomoc," zdôraznil hovorca.

Dôsledky pádu závisia od viacerých faktorov. "Pri páde na rovine si pacienti najčastejšie zvyknú podvrtnúť členok, naraziť kostrč, poraniť zápästie, no stávajú sa aj prípady, kedy zhodou okolností dochádza k zlomeninám predkolení, krčka stehenných kostí, predlaktí či k vykĺbeniam ramena alebo úrazom hlavy. Prevencia vzniku úrazov v týchto prípadoch je vyhnúť sa akémukoľvek pádu. Ak je nutné prechádzať po neupravenej zľadovatenej ceste, je dôležité dbať na správnu obuv a pokiaľ je to možné, dané klzké miesto obísť, napríklad po trávnatej ploche, ideálne daný úsek prejsť pridržaním sa o zábradlie, u starších ľudí odporúčam tieto miesta prejsť s inou osobou," dodal Krupa.

Počas tohto týždňa ošetrili v UNLP šesť pacientov s omrzlinami. Krupa podotkol, že najlepším spôsobom prvej pomoci je pri omrzlinách prevencia. "Najnáchylnejšími časťami tela na vznik omrzlín sú koncové, takzvané akrálne časti ako prsty, nos, uši či ústa. Preto je veľmi dôležité ich pred pôsobením chladu chrániť primeraným oblečením. Prvá pomoc je postupné ohrievanie, s dôrazom práve na to postupné. Prerušiť bezodkladne pôsobenie chladného počasia, podávať teplé nápoje a v prípade výskytu pľuzgierov vyhľadať odbornú pomoc," radí Krupa.

"Keďže silné sneženie spôsobilo za posledné hodiny problémy aj na cestách, od rána sme na našich urgentných príjmoch ošetrili troch pacientov, ktorí boli účastníkmi dopravných nehôd. Jednu osobu sme museli aj hospitalizovať," dodala hovorkyňa nemocnice.