Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Obete komunizmu žiadajú košického primátora o obnovenie bezplatnej MHD

Ilustračná foto, TASR - Henrich Mišovič

Obete komunistického režimu adresovali otvorený list primátorovi Košíc, v ktorom píšu, že ich žiadosť nie je otázkou peňazí, ale etiky, keďže ide o zanedbateľný počet oprávnených osôb.

Košice 5. októbra (TASR) - O obnovenie bezplatnej dopravy v košickej mestskej hromadnej doprave (MHD) žiadajú obete komunistického režimu primátora Jaroslava Polačeka v otvorenom liste. TASR o tom informoval predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov (SZBPV) František Bednár. Mesto tvrdí, že jeho krok súvisel so zosúladením v rámci pripravovaného integrovaného dopravného systému.

„Toto nie je otázka peňazí, ale otázka etiky a morálky vo vzťahu k obetiam komunizmu a stalinizmu,“ uvádza sa v otvorenom liste s tým, že vzhľadom na vek obetí komunistického režimu ide o zanedbateľný počet oprávnených osôb, čo nemôže zaťažiť rozpočet mesta Košice. „Podľa tarify MHD Košice platnej od 1. septembra nárok na bezplatnú prepravu majú poslanci NR SR a sudcovia Ústavného súdu SR, ktorých finančný príjem je neporovnateľný s príjmom našich členov,“ pripomína občianske združenie so sídlom v Poprade.

Magistrát zdôvodňoval zrušenie bezplatnej dopravy pri zmene taríf Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) tým, že obete komunizmu už dosiahli vek na uplatnenie bezplatnej prepravy. „Mnoho našich občanov v gulagoch zahynulo krutou smrťou a odškodnení podľa zákona boli ich príbuzní, súrodenci a deti. Tí majú nárok na bezplatné cestovné a nie všetci z nich už dosiahli vek 70 rokov,“ pripomína predseda SZBPV. Podľa neho túto vekovú hranicu, ktorá umožňuje bezplatne cestovať v košickej MHD, nedosiahli ani rehabilitovaní bývalí politickí väzni odsúdení po normalizácii v roku 1968.

Podľa vedenia mesta Košice bolo hlavným dôvodom jeho kroku zosúladenie tarify a poskytovaných zliav v rámci integrovaného dopravného systému u všetkých dopravcov. „Vzhľadom na to, že mesto Košice, ako aj Košický samosprávny kraj (KSK), Prešovský samosprávny kraj (PSK) a mesto Prešov sa snažia pracovať na integrovanom dopravnom systéme, všetky tieto zľavy a úľavy budú musieť byť zosúladené, aby sme túto službu mohli poskytovať jednotne,“ povedal pre TASR námestník primátora Marcel Gibóda. Nevylúčil možnosť, že žiadosť SZBPV prednesú Košice v diskusii o uvedenom projekte.