Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Košice kandidujú na usporiadanie MS veteránov v orientačnom behu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Zúčastniť by sa na ňom mohlo až 4000 pretekárov, ktorí by súťažili vo vekových kategóriách od 35 rokov.

Košice 24. apríla (TASR) - Košice sú jeden z troch kandidátov na usporiadanie majstrovstiev sveta veteránov v orientačnom behu v roku 2020. Podľa svetového šampióna z roku 2011 Jozefa Polláka je veľká šanca, že júlový kongres pridelí podujatie práve Slovensku. Zúčastniť by sa na ňom mohlo až 4000 pretekárov, ktorí by súťažili vo vekových kategóriách od 35 rokov.

Pracovnú návštevu Košíc absolvoval zástupca Medzinárodnej federácie orientačného behu Áron Less, podľa ktorého by bola metropola východného Slovenska vhodným dejiskom takéhoto podujatia. "Bol som v Košiciach viackrát ako pretekár a páči sa mi tu. Sú tu vhodné terény a celkovo priaznivé prostredie. Podľa mňa má košická kandidatúra reálnu šancu na úspech," uviedol Less. Majstrovstvá sveta veteránov v orientačnom behu sa konajú každý rok a Slovensko má už za sebou neúspešnú kandidatúru na MS 2018.

Tie sa budú konať v Dánsku, no dva roky nato by sa podujatie mohlo uskutočniť na Slovensku. "Tento šampionát patrí k masovým podujatiam a každý rok sa na ňom zúčastňuje približne 3500 až 4000 pretekárov. Naši protikandidáti sú Veľká Británia a Taliansko. Sú silní súperi, ale verím, že budeme úspešní," uviedol predseda klubu orientačného behu Akademik TU Košice Pollák. Konečné rozhodnutie padne na júlovom kongrese v Estónsku. Veteránske kategórie začínajú v tomto športe od 35 rokov a posúvajú sa po päťročných intervaloch až po kategóriu nad 95 rokov. Majstrovstvá sveta by mali trvať 8 až 9 dní a súťažiť by sa malo v troch disciplínach - šprint, stredná trať (25 - 30 minút) a dlhá trať (40 - 60 minút).

"Máme dobré terény pre lesné disciplíny. Myslím si, že keby bolo trochu komplikovanejšie prostredie v Košiciach, tak by to zvýšilo naše šance. Tie napriek tomu nie sú malé. Stredoeurópsky región má vo veteránskych kategóriách silné zastúpenie a aj preto by sa dalo očakávať možno až 4000 účastníkov," uviedol Pollák, ktorý zároveň prezradil, že šprintérske preteky by sa konali v Košiciach, finále na strednej trati v Slanskej Huti a preteky na dlhej trati na Silickej planine v Slovenskom krase.