Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Po dvoch rokoch sú opäť otvorené priestory Štúdia Spišského divadla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Suterén bol odvlhčený pomocou hydroizolácie, pribudla nová elektroinštalácia a vzduchotechnika.

Spišská Nová Ves 17. februára (TASR) - Po dvoch rokoch sa podarilo opäť otvoriť zrekonštruované priestory Štúdia Spišského divadla v Spišskej Novej Vsi. Diváci ich po dlhšej prestávke mohli znova vidieť v piatok (16. 2.) počas premiéry kabaretu s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky pod názvom Edith. Hovorkyňa divadla Veronika Fitzeková informovala, že experimentálne štúdio v podzemných priestoroch sa podarilo zrekonštruovať vďaka dvom projektom.

Na projekt "Divadlo 21" v rámci výzvy Tradície inšpirujú inovácie 2021 získalo kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja viac ako 61.000 eur, pričom celkové náklady dosiahli 120.000 eur. "V roku 2023 sme plynule pokračovali projektom Modernizácia divadelnej techniky v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu v hodnote takmer 235.000 eur. Vďaka tomu prešlo Štúdio Spišského divadla komplexnou obnovou priestoru a techniky," dodala Fitzeková.

Suterén bol odvlhčený pomocou hydroizolácie, pribudla nová elektroinštalácia a vzduchotechnika. Divadlo zakúpilo technické zariadenie potrebné na vytvorenie unikátneho multifunkčného priestoru. V štúdiu nainštalovali svetelnú techniku, riadenie osvetlenia, závesný konštrukčný systém a bol tam, ako v celom divadle, vybudovaný nový inšpicientský systém. Nové priestory budú podľa hovorkyne využívať na experimentálne divadelné projekty.