Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Počasie komplikovalo počas uplynulého víkendu dodávky elektriny

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Kalamita zasiahla dokopy viac ako 83.000 odberných miest.

Košice 5. februára (TASR) - Nepriaznivé počasie počas uplynulého víkendu (2. až 4.2.) na východe Slovenska komplikovalo aj dodávky elektrickej energie. Popadané stromy často zasiahli elektrické vedenie, niekde naklonili či dokonca zvalili aj stĺpy elektrického vedenia.

"Neprejazdné cesty komplikovali aj samotný prístup elektromontérov do zasiahnutých lokalít," informovala v pondelok TASR hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej (VSD), a. s., Andrea Danihelová. Počas troch dní vzniklo podľa jej ďalších slov na elektrickom vedení a zariadeniach 169 porúch na všetkých napäťových úrovniach a počas celého víkendu zasiahla kalamita dokopy viac ako 83.000 odberných miest na distribučnom území VSD.

"Tá všetky vzniknuté poruchy odstraňovala priebežne, v teréne boli pohotovostné zložky, povolaní boli aj ich kolegovia zo zálohy. Pri odstraňovaní kalamitného stavu využila VSD vlastné aj miestne dostupné mechanizmy. Použité boli štvorkolky na páse, traktory, lesné mechanizmy, tiež montážne plošiny," doplnila s tým, že nepriaznivé počasie však generovalo stále nové poruchy.

V nedeľu o 22.00 h evidovali podľa Danihelovej približne 500 odberných miest nezásobených elektrinou, a to v okolí Svidníka a Sniny. "V pondelok k 13.00 h VSD odstraňovala poruchy už len pre obce Ladomírov a Kolonica v Sninskom okrese," uzavrela.