Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Počet ochorení na žltačku v Michalovciach a Sobranciach klesá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už viac ako tri týždne nezaznamenali žiadny prípad ochorenia. Aj napriek tomu je potrebné naďalej dodržiavať zásady osobnej hygieny.

Michalovce/Sobrance 7. novembra (TASR) – Situácia v Sobranskom okrese v súvislosti s výskytom vírusovej hepatitídy typu A (VHA) je stabilizovaná. "Už viac ako tri týždne sme nezaznamenali žiadny prípad ochorenia," uviedla pre TASR regionálna hygienička Janka Stašková. Podľa jej slov aj posledné prípady, ktoré v meste evidovali, boli kontaktné, nie nové.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach v tejto súvislosti odvolal zákaz organizovania hromadných podujatí v meste Sobrance, pretože pominul dôvod na ohrozenie verejného zdravia. "Aj napriek tomu je potrebné naďalej dodržiavať zásady osobnej hygieny," upozornila Stašková.

V Michalovciach evidujú viacero prípadov ochorení na VHA, nejde však o epidemické výskyty. "Sú to sporadické, roztrúsené prípady ochorení," skonštatovala regionálna hygienička. Chorobnosť je ale oproti minulým rokom podľa jej slov zvýšená. Epidemický výskyt evidujú v obci Laškovce, kde je 12 prípadov ochorení.

Ako TASR informoval primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Zamba, v súčasnosti je na oddelení hospitalizovaných sedem pacientov s ochorením VHA. Koncom septembra ich bolo takmer 40. Podľa jeho ďalších slov prispeli k poklesu nakazených prijaté opatrenia, medzi ktorými bolo aj povinné očkovanie, v meste Sobrance bola v tejto súvislosti vyhlásená mimoriadna situácia.