Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Najvýchodnejší slovenský hrádok v Podhorodi čaká obnova

Obci Podhoroď (okres Sobrance) dala názov miestna stredoveká pamiatka. Je ňou malý, no nie hocijaký hrádok. Na snímke výhľad z hrádku nad obcou Podhoroď 4.decembra 2015. Foto: TASR - Roman Hanc

Hrádok chátra 300 rokov, no blýska sa mu na lepšie časy. Skupina nadšencov totiž pripravuje jeho obnovu.

Podhoroď 5. decembra (TASR) – Obci Podhoroď (okres Sobrance) dala názov miestna stredoveká pamiatka. Je ňou malý, no nie hocijaký hrádok. Ide o najvýchodnejšie situovanú pevnosť na Slovensku. Hoci je dnes v ruinách, stále sa teší veľkej obľube. Ponúka pekné výhľady na dedinu i Vihorlatské pohorie. Hrádok chátra 300 rokov, no blýska sa mu na lepšie časy. Skupina nadšencov totiž pripravuje jeho obnovu.

Obec Podhoroď sa vyvinula z osady pod hrádkom. V minulosti ju označovali rôzne, napríklad Podhradza či Podhradie. V rokoch 1939 až 1944 bola pod názvom Tibavaralya pripojená k Maďarsku. Po skončení okupácie sa vrátila k pôvodnému označeniu Podhoroď.

Odkedy stál hrádok na svojom mieste, známe nie je. Vie sa však, že si ho dali postaviť šľachtici z tibavského panstva. Využívali ho niekoľko storočí na stráženie miestnej cesty, prechodne i na bývanie. Stavba bola ukážkou „úspornej“ stredovekej pevnosti s dominantnou valcovou vežou. Prvý zápis o nej je z roku 1337.

Hrádok, ktorý je podľa niekdajšieho panstva označovaný ako Tibavský, je v ruinách od začiatku 18. storočia. Nezachovalo sa o ňom veľa písomností. „K zbúraniu hrádku nedošlo počas vojenského útoku, ale na základe úradného rozhodnutia,“ ozrejmil Ján Semka zo združenia Tibavská hradná cesta (TIHRC). Do pozornosti dáva aj ďalší hrádok z neďalekých Choňkoviec, ktorý nesie rovnaký prívlastok - Tibavský. „Niekedy to spôsobuje informačný chaos u vzdialenejších turistov,“ potvrdil Semka.

Obnova ruín pri Choňkovciach je plánovaná na neskôr. Dobrovoľníci si ako prví vzali na mušku hrádok v obci Podhoroď. „V roku 2016 tu plánujeme zrealizovať architektonický a archeologický výskum. Možno sa nám v tom istom roku podarí naštartovať aj stavebné práce,“ nádeja sa Semka. Združenie po vzore iných požiada štát o finančnú pomoc. Hrádok chcú najprv zbaviť náletových drevín, podrobiť výskumom a následne pristúpiť ku konzervácii jeho muriva.

TIHRC myslí aj na propagačnú činnosť. Históriu hrádku by mali čoskoro približovať nové brožúry, ktoré chce rozmiestniť po informačných centrách regiónu. Turistom predstavia pôdorys, pravdepodobnú podobu hrádku, zrejme aj povesti, ktoré sa k nemu viažu. Najznámejšou je tá o Imrichovi Michalovskom. Žiarlivý šľachtic chcel údajne svoju mladú ženu zamurovať v stene hradu Tibava. Neveril, že nosí pod srdcom jeho dieťa. Manželku mal napokon prebodnúť mečom, keď pred ním na Veľký piatok utekala z kostola.

V Podhorodi sa rozpráva aj príbeh o malom poklade. Nálezca zo Sobraniec ho údajne objavil priamo na hrádku v polovici minulého storočia. Išlo konkrétne o 25 rímskych mincí. Nález však do dnešných dní sprevádzajú otázniky. „Pochybuje sa, že ten súbor mincí bol skutočným nálezom. Ich zdroj bol zrejme úplne iný. Mohlo ísť o zdedenú zbierku, pozostatok po niekdajších šľachticoch,“ nazdáva sa Semka.
Tu bude player