Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

OPATRNE: Pre prepadnutú cestu na Bankov vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V najbližších dňoch sa na mieste uskutoční podrobný geologický prieskum. Jeho súčasťou budú aj prieskumné vrty.

Košice 15. februára (TASR) - Primátor Košíc Jaroslav Polaček vo štvrtok vyhlásil mimoriadnu situáciu na území mesta. Dôvodom je odtrhnutá a zosunutá krajnica na 80-metrovom úseku pravého pruhu cesty od Baránka na Bankov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

Členovia krízového štábu mesta mali na štvrtkovom zasadnutí k dispozícii aj operatívnu geologickú správu od spoločnosti Geo Slovakia. "Vplyvom počasia došlo v smere na Bankov k poklesu pravej časti vozovky, vzniku trhlín v asfalte a odtrhnutiu krajnice. Tým došlo k ohrozeniu života, zdravia a majetku. Je to úzka cesta postavená čiastočne v záreze a čiastočne v násype. Ak by nastali nepriaznivé poveternostné vplyvy, ako sú dážď alebo mráz, dôjde k zosuvu časti komunikácie," uviedol riaditeľ firmy Vladimír Fabian.

V najbližších dňoch sa na mieste uskutoční podrobný geologický prieskum. Jeho súčasťou budú aj prieskumné vrty. Na základe výsledkov sa určí rozsah prác, ktoré bude potrebné vykonať, aby bola doprava v tomto úseku opäť bezpečná. "Mesto bude pravidelne monitorovať vzniknutú situáciu a konzultovať ju s vedením Okresného úradu v Košiciach. Mestské lesy vykonajú na mieste kontrolu stavu drevín. Z dôvodu zníženia zaťažovania zosuvného svahu majú vyrezať poškodené, respektíve suché stromy," dodáva magistrát.

Motoristov čakajú na ceste na a z Bankova menšie obmedzenia. Premávka bude vedená len v jednom jazdnom pruhu. Prejazd na tomto úseku riadi semafor a rýchlosť znížili na 30 kilometrov za hodinu. Toto riešenie sa podľa mesta dotkne obyvateľov a návštevníkov obľúbenej rekreačnej lokality len v minimálnej miere.