Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Pre zvýšený výskyt siníc zakázali kúpanie vo Vinianskom jazere

Vinianske jazero Foto: TASR/Milan Kapusta

Kúpanie v takejto vode môže viesť u osôb, ktoré majú oslabený imunitný systém alebo sú alergici, k alergickým prejavom, ako sú vyrážky, začervenanie očí, môžu tiež vyvolávať nádchu.

Vinné 17. augusta (TASR) – Pre zvýšený výskyt siníc zakázali kúpanie vo Vinianskom jazere. TASR o tom informoval Marián Makeľ, starosta obce Vinné, ktorá letovisko prevádzkuje. Podľa jeho slov to je pravdepodobne spôsobené dlhodobým suchom.

"Dôvodom na zákaz kúpania bolo laboratórne vyšetrenie vzorky vody, v ktorej sa potvrdilo prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľov cyanobaktérie a chlorofylu," uviedla pre TASR regionálna hygienička Janka Stašková. Vizuálnou kontrolou to podľa jej ďalších slov nebolo zistené, keďže tam nezaznamenali ani tzv. vodný kvet. Ten vytvárajú práve sinice, ktoré zvyknú vystúpiť na hladinu a vytvárajú veľké zhluky. Ako ďalej uviedla, v tejto lokalite už o zákaze kúpania verejnosť informujú osadené tabule. "Opakovanú vzorku budeme odoberať v utorok (21.8.)," doplnila.

Kúpanie v takejto vode môže podľa Staškovej viesť u osôb, ktoré majú oslabený imunitný systém alebo sú alergici, k alergickým prejavom, ako sú vyrážky, začervenanie očí, môžu tiež vyvolávať nádchu. "V prípade, žeby došlo k nejakému väčšiemu prehltnutiu takejto vody, mohli by sa objaviť črevné, žalúdočné ťažkosti, ale my sme niekoľko rokov dozadu takého prípady nezaznamenali," uzavrela s tým, že ak by sa náhodou niekto rozhodol aj napriek tomu v takejto vode vykúpať, je dôležité sa hneď osprchovať, až následne sa osušiť.