Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Predseda Košického kraja napriek výhradám podpísal rozpočet kraja

Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Rozpočet kraja ráta s príjmami a výdavkami na úrovni zhruba 236,5 milióna eur. 

Košice 30. apríla (TASR) – Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, Šanca) napokon podpísal rozpočet kraja na tento rok upravený pozmeňujúcimi návrhmi opozície. Po odhlasovaní rozpočtu krajskými poslancami 23. apríla avizoval, že ho v danej podobe treba zanalyzovať po právnej a finančnej stránke a na základe toho zváži, či ho podpíše.

Analýza podľa neho ukázala viacero rozporov s rozpočtovými pravidlami KSK a otázny bol aj jeden pozmeňujúci návrh, ktorý atakuje zákonnosť. "Uvedomujem si, že našou prioritou je rozvoj kraja a zaistenie bezproblémového fungovania inštitúcií v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Našťastie niektoré protichodné a nevykonateľné pozmeňujúce návrhy sa budú dať uviesť do súladu s právnymi predpismi pri úpravách rozpočtu na ďalších zastupiteľstvách KSK v priebehu tohto roka. Rozhodol som sa preto, že tento rozpočet podpíšem, čo však neznamená, že sa vzdávam priorít, ktoré som sľúbil občanom. Verím, že aj časť poslancov pochopí, že presadzovanie individuálnych záujmov bez akýchkoľvek dohôd, nie je cestou, ako dosiahnuť rozvoj kraja," uviedol v stanovisku Trnka.

Rozpočet kraja ráta s príjmami a výdavkami na úrovni zhruba 236,5 milióna eur. Poslanci za Smer-SD predložili na rokovaní zastupiteľstva osem pozmeňujúcich návrhov, ďalší predložil šéf klubu Mosta-Híd Karol Pataky. Väčšinovú podporu získalo šesť návrhov. Schválená úprava sa týkala sumy v celkovej výške zhruba 1,6 milióna eur. Išlo o presuny do centrálnej rezervy v sume 1,1 milióna eur či zvýšenie úveru od Európskej investičnej banky (EIB) o 550.000 eur za účelom rekonštrukcie cesty III. triedy Čaňa – Haniska. Ďalšia úprava hovorí o určení 60.000 eur na dotácie pre obce na projekty ochrany životného prostredia. Neprešiel návrh šéfky klubu Smer-SD Renáty Lenártovej odňať predsedovi KSK právomoc, aby v prípade mimoriadnych udalostí mohol rozhodnúť o použití až desiatich percent prostriedkov z bežných výdavkov rozpočtu.

Trnka kritizuje, že výhrady poslancov Smeru-SD k návrhu rozpočtu, ktorý predložil, nezazneli pred rokovaním zastupiteľstva v komisiách, ani na jeho stretnutí s predsedami komisií.