Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Problémy s dodávkou vody sa v obci Hýľov stupňujú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Youtube

Obyvatelia vodu často nemajú, inokedy je potrebné jej prívod regulovať.

Hýľov 13. decembra (TASR) - Situácia s nedostatkom vody z obecných zdrojov sa v obci Hýľov v okrese Košice-okolie zhoršuje. Ako pre TASR povedala nová starostka Júlia Kočíková, problémom je zastaraný prívodný rad pitnej vody. Obyvatelia vodu často nemajú, inokedy je potrebné jej prívod regulovať. Aktuálny stav považuje na hranici s havarijnou situáciou.

"Svoje výdatné pramene máme tri, treba ich revitalizovať, lebo sú dosť v zlom stave. Nový vodojem je kapacitne postavený pre 1500 obyvateľov, pričom nás je tu 500, čiže je to plus. Inak je všetko zastarané, vrátane vodovodných prípojok. V poslednom období sú stále niekde nejaké poruchy," povedala s tým, že vodovodné potrubie bolo vybudované ako jedno z prvých v Košickom kraji, má viac ako 50 rokov a obyvatelia ho realizovali svojpomocne.

Podľa nej je prívod vody z nového vodojemu dobrý, no voda sa stráca smerom do dediny cez prívodný rad. K stratám dochádza aj v obci. "V dedine máme ešte svoj starý vodojem, ktorý sa teraz momentálne prevádzkuje a privážajú sa tu cisterny. Nikdy tu nebola až taká situácia. Problém sa týka jednej časti obce," spresnila Kočíková.

Bývalý starosta Stanislav Bernát pre TASR povedal, že problémy s vodou sa intenzívne prejavujú približne dva roky. "Rekonštrukcia je nutná. V minulom roku sme na tento účel žiadali peniaze z Environmentálneho fondu, no neúspešne. Žiadosť na prívodný rad sme podali aj teraz v októbri," povedal.

Jednou z možných alternatív riešenia problémov s dodávkou pitnej vody v Hýľove je podľa niektorých miestnych zmena správcu, ktorým by nebola tak ako v súčasnosti obec, resp. vlastník verejného vodovodu, ale Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. "S vodárňami sme o tom ešte ani nehovorili. Navyše, obyvatelia nie sú stotožnení s takýmto riešením. Nateraz sa to pokúsime vyriešiť po vlastnej línii," uzavrela Kočíková s tým, že sa v najbližšom čase plánuje skontaktovať s odborníkmi, aby vykonali potrebné merania a navrhli najvhodnejšie riešenie.