Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Projekt farmárskeho rínku v Zalužiciach spolufinancovali Japonci

Na snímke budova bývalej školy v obci Zalužice, ktorá sa po prestavbe využíva na organizáciu farmárskych rínkov 7. júna 2014. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Kto si chce pochutnať na dobrom ovocí, zelenine alebo kvalitnom mede zo Zalužíc, na ďalší rínok čakať nemusí.

Zalužice 7. júna (TASR) - V chotári obce Zalužice sa vzhľadom na tamojšie prírodné pomery darilo už od nepamäti poľnohospodárstvu. Aj dnes sa nájdu medzi miestnymi obyvateľmi roľníci, chovatelia oviec a kôz či úspešní včelári. S ich produktmi sa mohli stretnúť návštevníci, ako aj obyvatelia Zalužíc už niekoľkokrát pod jednou strechou. Miestni nadšenci tam totiž prednedávnom založili tradíciu obecných farmárskych rínkov.

Tie sa začali organizovať na sklonku minulého roka vo vynovených priestoroch bývalej zalužickej školy. Občianske združenie Zalužka získalo na projekt farmárskeho rínku, ako aj rekonštrukciu starej školy takmer 26.000 amerických dolárov z Globálneho environmentálneho fondu (GEF) a Rozvojového programu Organizácie Spojených národov (UNDP), a to v rámci Programu s názvom Komunitný rozvoj a zdieľanie skúseností pre Satoyama iniciatívu. Financuje ho Japonský fond biodiverzity.

Spomínaný projekt sa podarilo uviesť do života vďaka finančnej pomoci z krajiny vychádzajúceho slnka, ale aj peňažnému vkladu obce a práci tamojších dobrovoľníkov. Starosta Zalužíc Gabriel Viňanský informoval, že v novej obecnej tržnici sa uskutočnilo zatiaľ päť farmárskych rínkov, v ktorých ponuke nechýbalo ovocie, hydina, zajace, holuby, ľubovníkový olej, sušené bylinky, med, výrobky z včelieho vosku, sviečky, ale aj vtáčie búdky, koláče, okrasné predmety a mnoho ďalších produktov od rôznych predajcov.

Súčasťou doterajších rínkov bola aj výstava plodov s názvom "Co poľo dalo" či súťaž o najťažší zemiak a najväčšiu dopestovanú tekvicu. Ďalšie obohatili prednášky o pestovaní húb či výstava starej poľnohospodárskej techniky. Farmárske rínky v Zalužiciach sa doteraz organizovali iba sporadicky. "Sme zatiaľ na začiatku. Plánujeme ich ale časom usporadúvať pravidelne," prisľúbil starosta Viňanský.



Kto si chce pochutnať na dobrom ovocí, zelenine alebo kvalitnom mede zo Zalužíc, na ďalší rínok čakať nemusí. Stačí navštíviť niektorého z tamojších pestovateľov či včelárov. U farmára Miroslava Mackulina momentálne dozrievajú uhorky, kapusta a karfioly, neskôr sa k nim pridajú papriky, paradajky a niekedy koncom júla šťavnaté melóny. Zaujímavosťou jeho záhrady sú nedávno vysadené figovníky.

Zalužičan Rastislav Medviď sa stará neďaleko o svoje včelstvá. O tajuplných včelách, ako ich nazýva, vie rozprávať dlhé hodiny, ale aj o mede či takzvanom obnôžkovom peli, ktorý si do svojich úľov prinášajú neúnavné robotnice. Nie každý pozná unikátne účinky tohto "všelieku". „Je dokázané, že znižuje hladinu cukru u diabetikov, priaznivo pôsobí na myseľ, je veľmi bohatý na proteíny, glycidy, vitamíny a minerálne látky, podporuje imunitu a spomaľuje proces starnutia organizmu,“ ozrejmil včelár zo Zalužíc.