Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

R. Raši vyzýva P. Žigu, aby zakázal ťažbu uránu pri Košiciach

Košický primátor Richard Raši Foto: TASR/Martin Baumann

Minister Žiga sa podľa svojho hovorcu opakovane vyjadril, že ako šéf envirororezortu je zásadne proti ťažbe uránu pri Košiciach a berie túto tému mimoriadne vážne.

Košice 15. mája (TASR) – Primátor mesta Košice Richard Raši opakovane vyzval ministra životného prostredia Petra Žigu, aby v čo najkratšom možnom čase vypracoval a aby následne v skrátenom legislatívnom konaní Národná rada SR schválila zákon, ktorý natrvalo a účinne zabráni ťažbe uránu pri Košiciach.

Prvý list v tomto duchu zaslal Raši ministrovi 17. apríla a uvádza v ňom, že aj keď ako primátor niekoľkokrát deklaroval svoje odmietavé stanovisko k ťažbe uránu a mestské zastupiteľstvo prijalo už viacero uznesení proti takejto ťažbe, medzi obyvateľmi mesta stále prevláda verejná mienka, že ťažba uránu pri Košiciach bude napokon povolená a životy a zdravie Košičanov budú ohrozené. "Neistotu, strach a obavy má stále niekoľko ľudí, ktorí spochybňujú všetky doterajšie kroky a opatrenia zrealizované v tejto oblasti vedením mesta, mestským zastupiteľstvom, ale aj štátnymi orgánmi," uvádza sa v liste.

V ďalšom liste z 9. mája apeluje Raši na ministra po tom, čo sa oboznámil so stanoviskom Obvodného banského úradu v Košiciach, ktorý uviedol, že "kompetencia na vyslovenie absolútneho zákazu ťažby samosprávam neprináleží".

"Pri spracovaní doplnkov územného plánu tak samospráva v Košiciach nemôže dosiahnuť a garantovať obyvateľom mesta, že pri Košiciach sa urán ťažiť nebude napriek tomu, že verejná mienka v našom meste ťažbu uránu jednoznačne odmieta," napísal košický primátor.

Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom svojho hovorcu Maroša Stana poskytlo TASR stanovisko, v ktorom sa uvádza, že minister Žiga sa opakovane vyjadril, že ako šéf envirororezortu aj Košičan je zásadne proti ťažbe uránu pri Košiciach a berie túto tému mimoriadne vážne. "Aj v súvislosti so spomínanými listami sa minister opakovane stretol s primátorom Košíc Richardom Rašim. Rezort životného prostredia bude reagovať v súvislosti s úvahami o ťažbe veľmi razantne a návrh riešenia predstavíme už v najbližších dňoch," uviedol Stano.