Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Môže byť jedlo v školskej jedálni zdravé a chutné? Presvedčte sa o tom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Skúsený šéfkuchár pripraví obedové menu pre všetkých stravníkov vybranej školy a následne pripraví niekoľko druhov zdravých jedál z nových receptúr pre školské stravovanie.

Košice 21. marca (TASR) – Mesto Košice sa prostredníctvom oddelenia školstva zapojilo do projektu Zdravá jedáleň v školskom zariadení. Odborníci na školské stravovanie sa rozhodli hravou a pútavou formou dokázať, že aj zdravé jedlo môže byť chutné a nalákať tak malých stravníkov na zelený jedálny lístok. "V takomto rozsahu ako v Košiciach tento projekt ešte na Slovensku prezentovaný nebol," uviedla dnes hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Prezentácia sa uskutoční v stredu (22.3.) v školskej jedálni pri Základnej škole (ZŠ) na Požiarnickej ulici v Košiciach. Skúsený šéfkuchár pripraví obedové menu pre všetkých stravníkov vybranej školy a následne pripraví niekoľko druhov zdravých jedál z nových receptúr pre školské stravovanie.

Na prezentáciu od 13.45 do 15.00 h sú pozvaní zamestnanci škôl a vedúce školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. "Sú to práve tí, ktorí sa najviac snažia s malými stravníkmi komunikovať, poznať ich názor, vedú deti k správnym stravovacím návykom a kultúrnemu stolovaniu. V priebehu roka organizujú rôzne aktivity zamerané na propagáciu zdravej výživy detí v spolupráci s kuchármi špecialistami, ktorých hlavným cieľom je identifikovať moderné trendy v gastronómii s možnosťou využitia aj v školskom stravovaní," uviedla Šnajdárová.

K populárnym podujatiam patrí každoročná prezentácia jedál pri príležitosti Svetového dňa výživy, kde majú rodičia i široká verejnosť možnosť nahliadnuť do školského jedálnička. Taktiež každoročná oslava Svetového dňa mlieka hravou formou pripomína dôležitosť pitia mlieka a konzumácie mliečnych výrobkov.

Potreba kvalitného a zdravého stravovania je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, pričom obzvlášť dôležité je budovanie správnych stravovacích návykov už od útleho veku dieťaťa.