Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Spišská Nová Ves prezentuje svoju minulosť komiksovým seriálom

Spišská Nová Ves, archívna snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre takúto formu prezentácie dejín sa rozhodli po vydaní monografie i úspešnom seriáli Míľniky histórie mesta.

Spišská Nová Ves 10. februára (TASR) – Spišská Nová Ves prezentuje svoju minulosť prostredníctvom komiksového seriálu. Autorom kresieb je Ľuboš Bukovinský, textov a celkovej koncepcie Peter Karpinský. Informovala o tom vedúca kancelárie primátora Spišskej Novej Vsi Andrea Jančíková.

Pre takúto formu prezentácie dejín sa rozhodli po vydaní monografie i úspešnom seriáli Míľniky histórie mesta. "Uvedomujeme si, že ak chceme vzbudiť vzťah a snáď aj lásku k svojmu mestu u mladých ľudí, dejiny im potrebujeme priblížiť aj inou formou. Preto sme s nadšením prijali ponuku Petra Karpinského na spracovanie a vydávanie tohto komiksu. Verím, že táto netradičná forma spojenia literárneho a výtvarného umenia, navyše s edukačným cieľom poznania našich dejín, zaujme," uviedol primátor Ján Volný.

Prvé dve z 12 častí komiksu Ilustrované dejiny Spišskej Novej Vsi sa venovali osídleniu mesta, prvej písomnej zmienke, vzniku najvýznamnejšej gotickej zvonolejárne založenej Majstrom Konrádom, významným privilégiám ako napr. právo konať trhy, ktoré sú dodnes dôležitou súčasťou života metropoly stredného Spiša. Distribuovali ich do všetkých domácností v meste, k dispozícii sú aj na jeho webe.

"Komiks ako médium využívajú slovenské mestá iba zriedkavo, lepšie sú na tom naši susedia z Českej republiky. Kvalitu spišskonovoveského komiksu garantuje jej spoluautor, spisovateľ a jazykovedec Peter Karpinský, ktorý sa komiksu venuje aj odborne," uzavrela Jančíková.