Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Stretnutie priateľov folklóru v Košiciach ponúkne školy tanca

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Na svoje si aj rodičia, ktorí budú mať možnosť popoludní okúsiť slovenské ľudové tance.


Košice 30. októbra (TASR) – Klub milovníkov folklóru (KMF) a Kultúrne centrum Údolia Bodvy a Rudohoria (KCÚBaR) spolu s folklórnymi kolektívmi z Košíc a okolia pripravujú nultý ročník podujatia šicKE – košicKE (Stretnutie priateľov folklóru).

Ako informovala Lenka Hyblárová z úseku tradičnej ľudovej kultúry Kultúrneho centra Údolia Bodvy a Rudohoria, podujatie sa začne v piatok 4. novembra predpoludním v Hale umenia Kunsthalle v Košiciach.

"Najprv sa budeme venovať deťom základných škôl. Formou výchovných koncertov sa zoznámia s ľudovým tancom, naučia sa pár slovenských ľudových piesní, zatancujú si so svojimi kamarátmi z detských folklórnych súborov z Košíc a blízkeho okolia, predstavia sa im mládežnícke ľudové hudby Abovčaňe a Želiezko. Priblížime im remeslo i naše krásne kroje. Sobota 5. novembra bude patriť deťom z detských a mládežníckych folklórnych súborov z Košíc a okolia. Pripravené sú zábavné súťaže, školy tanca a spevu, tvorivé dielne," uviedla Hyblárová.

Na svoje si podľa nej prídu aj rodičia, ktorí budú mať možnosť popoludní okúsiť slovenské ľudové tance, v škole tanca určenej špeciálne pre nich.

"Zasúťažia si dospelé folklórne kolektívy, zatancujú si v rámci škôl tanca, zaspievajú na školách spevu a večer sa predstavia programom v krásnych krojoch," priblížila Hyblárová.

Ako dodala, sprievodným programom podujatia bude výstava historických fotografií zo zbierky Jána Lazoríka z Krivian a z interaktívnych tanečných domov.