Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Na pojednávanie neprišiel exmanžel obvinenej Eleonóry M.,dostal pokutu

Košická podnikateľka Eleonóra M. Foto: TASR

Prokuratúra jej kladie za vinu, že ešte v roku 2008 pod zámienkou pôžičky podvodne vylákala od Františka Kabrheľa, mediálne známeho ako Versače, viac ako 853.000 eur (25,7 milióna Sk).

Košice 2. novembra (TASR) – Na Okresnom súde Košice I dnes pokračovalo pojednávanie v kauze obzvlášť závažného podvodu, z ktorého je obvinená známa košická podnikateľka Eleonóra M. Prokuratúra jej kladie za vinu, že ešte v roku 2008 pod zámienkou pôžičky podvodne vylákala od Františka Kabrheľa, mediálne známeho ako Versače, viac ako 853.000 eur (25,7 milióna Sk).

Na žiadosť obhajoby mal dnes ako svedok vypovedať exmanžel obžalovanej Branislav Mojsej, a hoci doručenie predvolania na súd bolo prevzaté, na pojednávanie sa nedostavil a svoju neúčasť neospravedlnil. Sudca mu preto uložil poriadkovú pokutu 500 eur. Mojsej bude podľa jeho slov opätovne predvolaný a predvedený na ďalšie pojednávanie, ktoré bude začiatkom decembra.

Na súd dnes neprišla ani obžalovaná, ktorá je podľa potvrdenia od lekára od 22. augusta práceneschopná, súhlasila však s pojednávaním v jej neprítomnosti za účasti jej advokátky. Na súde sa na žiadosť prokuratúry čítali ako listinné dôkazy zmluvy o pôžičke peňazí medzi Kabrheľom a Eleonórou M., ako aj zmluvy o pôžičke medzi Kabrheľom a jeho známymi, ktorí mu peniaze poskytli.

K podvodu malo dôjsť pod prísľubom nereálne vysokých úrokov ešte koncom roku 2008. Podľa vyšetrovania obžalovaná vyhotovila a podpísala tri zmluvy o pôžičke a k nim príjmové pokladničné doklady. Eleonóra M. v minulosti obvinenia odmietla a tvrdila, že žiadne finančné prostriedky v daný deň 30. decembra 2008 od Kabrheľa nezobrala.

V kauze prebiehalo aj občiansko-právne konanie, v ktorom sa Kabrheľ v civilnej žalobe dožadoval od Eleonóry M. vrátenia peňazí. Denník Korzár informoval, že súd minulý týždeň schválil zmier medzi oboma stranami, pričom žalovaná sa zaviazala vrátiť istinu pôžičky do troch dní od nadobudnutia právoplatnosti uznesenia.