Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Svetlo porozumenia má odstrániť bariéry medzi ľuďmi

Snímka z vystúpenia hudobnej skupiny Peter Bič Projekt. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na koncerte tento rok vystúpia Zlaté Husle a Dalibor Karvay, Marián Čekovský či Peter Bič Projekt.


Košice 30. októbra (TASR) – Hľadajme to, čo ľudí spája. Tak by sa dal podľa organizátorov charakterizovať projekt Svetlo porozumenia, ktorý sa už po štvrtý raz uskutoční v Košiciach. Prostredníctvom kultúry chcú aspoň na chvíľu odstrániť bariéry medzi ľuďmi, náboženstvami a žánrami.

"Ojedinelý medzikultúrny projekt Svetlo porozumenia spája židovskú, ako aj kresťanskú kultúru do jedného celku. Projekt sa tradične koná na dvoch simultánnych koncertoch v synagóge a súčasne aj v kresťanskom kostole. Dve rozdielne miesta navzájom hostia umelcov, ktorí predvedú rovnaké vystúpenie v dvoch nábožensky odlišných stánkoch," vysvetlil organizátor podujatia Michal Ondruš.

Tohto roku sa uskutoční len jeden koncert, a to 7. novembra v Kunsthalle na Rumanovej ulici v Košiciach so začiatkom o 19.00 h.

"Dôvodom je ojedinelá laserová harfa, ktorá je náročná na priestorové požiadavky. Zaslúžene bude vyvrcholením tohto ročníka,"
zdôvodnil Ondruš.

Koncert podľa jeho slov navzájom prepája odlišné kultúry a ukazuje, že Košice sú schopné vyjadriť solidaritu a jednotnosť pri riešení aktuálnych problémov, ktoré prekračujú hranice Slovenska.

"Sme presvedčení, že najmä dnes v čase riešenia migračnej otázky a vyhrocovania rozdielov medzi ľuďmi, koncertným projektom Svetlo porozumenia pomáhame ľudí spájať a hľadať medzi nimi spoločnú reč," skonštatoval židovský duchovný a zakladateľ projektu Peter Gyori.

Na koncerte tento rok vystúpia Zlaté Husle a Dalibor Karvay, Marián Čekovský, Peter Bič Projekt, Petr Nouzovský, Jaroslav Dvorský, členovia orchestra Štátneho divadla v Košiciach pod taktovkou Adriána Harvana, členovia zboru opery Štátneho divadla v Košiciach, Jeanette Zsigová a Peter Gyori.

Prvý ročník projektu Svetlo porozumenia sa v Košiciach uskutočnil v roku 2013, keď boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry. Rovnaký projekt má totiž dlhoročnú históriu v Čechách, kde sa tento rok koná už po trinásty raz.