Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Ťahanovský most opravujú, uzávierka potrvá do 18. októbra

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ťahanovský most postavili ešte v roku 1932.

Košice 11. septembra (TASR) – Mesto Košice začalo s rekonštrukciou mosta cez rieku Hornád pri mestskej časti Ťahanovce. Most, ktorého konštrukcia je v havarijnom stave, bude pre práce uzatvorený oddnes do 18. októbra. Uzávierka je označená dopravným značením, ktoré odsúhlasil policajný Krajský dopravný inšpektorát.

"Náklady na rekonštrukciu mosta sú 197.292 eur, hradené budú z vlastných zdrojov Mesta Košice," uviedol pre TASR Miroslav Sambor z košického magistrátu.

Realizátorom prác je firma Bavex K2.sk, s.r.o., ktorá uspela v tendri. Pôvodne predpokladaná cena zákazky bola 331.500 eur bez DPH.

Mestská časť Ťahanovce žiada chodcov a cyklistov, aby nevstupovali na most a využili možnú najbližšiu obchádzku cez lávku ponad Hornád v blízkosti minerálneho prameňa Gajdovky.

Ako už skôr informovalo mesto, oprava mosta zahŕňa otryskanie poškodených častí nosníkov, reprofiláciu poškodenej výstuže a betónových častí, vyspravenie podkladových častí pre nalepenie zosilňujúcich uhlíkových pásov s ich dodatočným prikotvením, vyspravenie a reprofiláciu konzolových častí pylónov, ako aj opravu poškodených ložísk mosta.

Ťahanovský most postavili ešte v roku 1932. Je železobetónový, trojpoľový, stojí na dvoch pilieroch. Celková dĺžka mosta je 71 metrov a šírka medzi zábradlím 6,5 metra. V smere toku rieky Hornád je to prvý most v rámci mesta Košice.