Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Taraba: Zachovať konkurencieschopnosť košických oceliarní je priorita

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR Dano Veselský

Šéf rezortu sa poďakoval predstaviteľom U. S. Steel Košice za aktívny prístup na rokovaniach s Nippon Steel Corporation minulý týždeň v Tokiu, kde prebiehala diskusia o budúcnosti košickej oceliarne.

Bratislava 15. februára (TASR) - Modernizácia výroby, splnenie dekarbonizačných záväzkov a zároveň zachovanie konkurencieschopnosti košických oceliarní sú prioritou ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS). Na štvrtkovom stretnutí na pôde envirorezortu o tom ubezpečil Miroslava Kiraľvargu, viceprezidenta pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania U. S. Steel Košice a zároveň prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Minister považuje avizovaný vstup japonského investora Nippon Steel Corporation za obrovskú príležitosť pre východné Slovensko a pre rozvoj košických oceliarní. "Zároveň je zrejmé, že bez zaangažovanosti štátu a spolupráce s partnermi na oboch stranách sa nepodarí úspešne nasmerovať košické oceliarne k dekarbonizácii. Garancia finančnej pomoci vo výške štátneho prísľubu 600 miliónov eur je toho súčasťou, aj keby sme boli nútení tieto zdroje garantovať z iných finančných schém oproti tým, ktoré boli predpokladané v pôvodnom nastavení," uviedol minister.

Šéf rezortu sa poďakoval predstaviteľom U. S. Steel Košice za aktívny prístup na rokovaniach s Nippon Steel Corporation minulý týždeň v Tokiu, kde prebiehala diskusia o budúcnosti košickej oceliarne. Viceprezident hutníckeho podniku v tejto súvislosti ocenil transparentnú komunikáciu s predstaviteľmi vlády SR v období prebiehajúcej akvizície košickej huty japonskou spoločnosťou. "Oceňujem proaktívny prístup ministra životného prostredia pri hľadaní riešení, ktoré pomôžu splniť dekarbonizačné záväzky, zachovajú konkurencieschopnosť našej výroby a zároveň zabezpečia sľúbenú dotačnú pomoc pre samotnú dekarbonizáciu zo strany štátu," uviedol Kiraľvarga.