Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Pozrite sa, ako prebieha rekonštrukcia hradu Parič

Na snímke tabuľa na stavenisku hradu Parič počas rekonštrukčných prác na projekte Revitalizácia Pariča (RePar) v historickom mestskom parku v Trebišove 31.októbra 2016. Foto: TASR/Roman Hanc

Nachádza sa v historickom parku v Trebišove a je zaujímavý tým, že ako jediný hrad na Slovensku je postavený z tehál.

Trebišov 31. októbra (TASR) – Trebišovská samospráva rekonštruuje v týchto dňoch hrad Parič, ktorý sa nachádza v mestskom historickom parku. Jeho obnova je súčasťou revitalizácie parku, na ktorý radnica získala peniaze z grantov EHP.

"Práce na projekte sa začali odovzdaním staveniska 21. septembra 2016, predpokladaný termín ukončenia je 30. apríl 2017. Bude sa robiť hlavný prístupový chodník od historickej brány k jazierku. Má to byť chodník poza hrobku grófa Andrássyho a rekonštrukcia hradu Parič. Celkové oprávnené výdavky projektu sú 835.032 eur, spolufinancovanie mesta nepresiahne sumu 167.006 eur," uviedol pre TASR Jozef Ferjo z oddelenia výstavby a majetku Mestského úradu v Trebišove.

Na snímke rekonštrukčné práce na projekte Revitalizácia Pariča (RePar) v historickom mestskom parku v Trebišove 31. októbra 2016.
Foto: TASR/Roman Hanc


Hlavným cieľom projektu je pomocou obnovenej kultúrnej pamiatky - hradu Parič a zlepšenia návštevníckej infraštruktúry prispieť k zlepšeniu prístupnosti pre návštevníkov.

Hrad Parič je podľa Ferja zaujímavý tým, že ako jediný hrad na Slovensku je postavený z tehál. "Žiaden takýto podobný hrad sa v Slovenskej republike nenachádza," prezradil.

Ako ďalej uviedol, mesto sa plánuje zapojiť do projektu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko a pokračovať v obnove mestského parku. "Práce budú pokračovať rekonštrukciou starej telocvične, výstavbou móla na člnkovanie v jazierku, bude postavené petangové ihrisko, pribudnú kvetinové záhony," povedal Ferjo.

Súčasťou mestského parku je aj amfiteáter, ktorý plánuje mesto v budúcom roku rekonštruovať. Na tento účel radnica získala od Úradu vlády SR dotáciu 85.000 eur.

"Trebišovský park je najväčším mestským parkom v strednej Európe a preto je mesto vďačné, že sa začala jeho rekonštrukcia. Je veľkým prínosom pre jeho obyvateľov, ako aj pre celý región južného Zemplína," dodal Ferjo.