Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Pamiatky Gotickej cesty na Gemeri predstavuje nová mapa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Prvý náklad mapy vnímajú členovia OZ ako testovací.

Rožňava 16. septembra (TASR) – Kostoly Gotickej cesty a ďalšie zaujímavosti na Gemeri približuje nová mapa, ktorú v týchto dňoch vydalo občianske združenie (OZ) Gotická cesta. Ako pre TASR uviedol jeho člen Vladimír Ondrejovič, zámerom je dostať Gotickú cestu a celý Gemer viac do povedomia ľudí a pripraviť im pomôcku na jeho spoznávanie.

"Na mape sú vyznačené najdôležitejšie gotické kostoly, ktoré sa nachádzajú na gemerskej Gotickej ceste. Okrem toho sú tam zaznačené aj všetky ostatné, ktoré pre nás majú nejakú historickú hodnotu, čiže aj baroko a podobne," objasnil Ondrejovič. Keďže Gemer má podľa neho potenciál, nesústredili sa výhradne na sakrálne pamiatky. "Zaznačili sme do mapy aj rôzne miestne zaujímavosti, od prírodných krás, cez kúrie, kaštiele až po pamätné izby," konkretizoval.

Prvý náklad mapy vnímajú členovia OZ ako testovací. "Hlavný cieľ bol distribuovať mapu do lokálnych turistických centier, napríklad v Rožňave či Štítniku, a do kostolov, ktoré sú v nej uvedené. Tento náklad teda ešte nie je určený napríklad na distribúciu do kníhkupectiev," doplnil Ondrejovič s tým, že to majú v úmysle pri druhom náklade.

Medzi plány združenia do budúcnosti patrí vydanie samostatných informačných brožúr o jednotlivých kostoloch Gotickej cesty. "Najdôležitejších je 12, ktoré sú zaznačené na mape. Všetky dostali vlastné logá, ktoré sú odvodené od ich špecifík - napríklad nejaký výjav z fresky či schematicky naznačená štruktúra brány," priblížil Ondrejovič s tým, že všetky brožúry budú v rovnakom dizajne, ktorý vytvorili profesionálni dizajnéri. "Veríme, že brožúry dočasne nahradia aj prípadného sprievodcu pre tých návštevníkov, ktorí si vybavia otvorenie kostola," dodal.

Gotická cesta je tematickou kultúrno-poznávacou turistickou trasou, ktorá spája významné historické pamiatky Gemera a Spiša. Meria takmer 650 kilometrov a vedie po cestách prvej až tretej triedy, ako aj po miestnych komunikáciách. Zahŕňa celkovo pamiatky v deviatich mestách a 24 dedinách.